Britanicul Andrew J. Wiles, care a demonstrat ultima teorema a lui Fermat in 1994, solutionand o problema care preocupa specialistii de peste 350 de ani, a fost distins cu Premiul Abel, supranumit adesea ”Nobelul pentru matematica”, informeaza DPA si EFE.

Decizia a fost anuntata de Academia Norvegiana de stiinte si Litere, care s-a declarat ”impresionata” de demonstratia care inaugureaza ”o noua era in teoria numerelor”.

Teorema in cauza poarta numele matematicianului francez Pierre de Fermat si a fost notata de acesta pe marginea unei pagini dintr-o carte, in jurul anului 1637. El a mentionat atunci ca teorema are o demonstratie minunata, dar ca nu dispunea de spatiu suficient pe acea pagina pentru scrierea ei.

Rezolvarea problemei nu a fost insa foarte simpla pentru generatiile ulterioare de matematicieni, lungul sir de incercari fara izbanda constituind subiectul unui volum intitulat ”Ultima teorema a lui Fermat”, semnat de Simon Singh, scrie Agerpres.

Demonstrarea teoremei lui Fermat este, fara indoiala, punctul maxim al carierei de pana acum a lui Andrew J. Wiles, nascut in 1953 la Cambridge, care a absolvit cursurile Universitatilor Oxford si Cambridge si si-a continuat studiile in SUA si Franta. Din 2011, el este profesor la Oxford.

Distinctia in valoare de sase milioane de coroane norvegiene (600.000 de euro) ii va fi inmanata in cadrul unei ceremonii organizate la Oslo la 24 mai.

Premiul Abel a fost creat de parlamentul de la Oslo in 2002, in amintirea matematicianului norvegian Niels Henrik Abel (1802-1829) si a fost acordat prima data in 2003. Castigatorii sunt alesi de Comitetul Abel, alcatuit din cinci matematicieni recunoscuti la nivel international.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.