Acasă Special Opinii A reusit! PSD-ul m-a facut mandru ca sunt roman!

A reusit! PSD-ul m-a facut mandru ca sunt roman!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un fost consilier al lui Ion Iliescu, Dumitru Bortun doctor in filosofie si profesor universitar la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice a Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti – SNSPA, unde preda cursurile „Analiza discursului public”, „Semiotica. Teorii ale limbajului” si „Responsabilitate sociala corporativa” spune ca in sfarsit PSD-ul l-a facut mandru ca e roman.

„Familia mea ma cunoaste mai bine si trebuie sa fac o marturisire. M-a intrebat cand o sa fiu mandru ca sunt roman. Am spus ca astept momentul cand romanii vor protesta pentru aplicarea legii si starpirea coruptilor. Acum sunt mandru ca sunt roman”, spune Dumitru Bortun, la Realitatea TV!

PSD a gestionat „dezastruos” din punct de vedere comunicational criza OUG privind modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, care a scos sute de mii de oameni in strada in toata tara, a declarat intr-un interviu pentru RFI.

O spune profesorul Dumitru Bortun, expert in analiza discursului public, intr-un interviu acordat RFI. Liderii partidului comit o greseala banala „cred ca a comunica inseamna a vorbi”. Nu este asa.

Reporter: Cum a comunicat Guvernul in criza OUG?
Dumitru Bortun: Dezastruos, doamna.

Reporter: Si de atunci incoace?
Dumitru Bortun: La fel. Acesti oameni nu au invatat sa comunice. Nu stiu ce inseamna asta. Ei cred ca a comunica inseamna a vorbi. Din pacate, nici de vorbit nu prea vorbesc. Dupa cum vedeti, liderii sunt dati disparuti si nimeni nu reuseste sa dea de ei. Nu au notiuni elementare ce stau la baza unei culturi comunicationale. Ganditi-va despre cine vorbim. Vorbim despre functionari ale fostelor consilii populare, indiferent ca acum le spunem consilii judetene, municipale sau orasenesti. Sunt functionari de primarie. Un functionar nu are cultura comunicarii. (n.r. Stie) doar „Da, sefu’! Am inteles!”. Structural, acesti oameni sunt niste izme. Actuala conducere a partidului este reprezentativa pentru ceea ce numim alegoric „baroni locali”. Acestia sunt niste stapani absoluti pe zone foarte intinse, unii pe cate un judet intreg. Daca un baron local foarte bogat, cu putere sociala, cu putere de influenta, cu strategii de trafic de influenta ajunge in fruntea unui consiliu judetean, devine baron local pentru un intreg judet. Exact asa este Dragnea. Poate nu stiti, dar eu stiu de la oameni care au lucrat cu Liviu Dragnea inca de la inceputurile carierei lui, ca acest om nici nu concepe sa fie contrazis sau sa asculte o parere diferita. Opreste in jurul lui numai oameni care nu ii ies din cuvant. Stiti care este testul de fidelitate pe care il da Liviu Dragnea?

Reporter: Sincer, nu stiu.
Dumitru Bortun: Ii trimite dupa tigari. Nu este gluma. Vorbesc serios. Ii trimite dupa tigari si le vede reactia. Daca respectivul zice „Da, sefu’! De la care sa iau, de la coltul din dreapta sau de la coltul din stanga?”, ramane. Daca se uita jenat ca este pus sa plece dupa tigari sau spune „nu”, acesta din urma nu mai are cariera politica langa Dragnea. Vreau sa intelegeti ce tipuri umane sunt prezente acum la conducerea partidului si prin urmare la formarea guvernului, la conducerea tarii. Acesti oameni nu au cum sa comunice.

Reporter: Domnule profesor Bortun, stiti ca au existat niste consilieri ai PSD in campania electorala. Acolo nu s-au facut greseli majore sau cel putin publicul nu le-a observat. Ce s-a intamplat dupa?
Dumitru Bortun: Nu erau ai lor. Aceia au fost angajati si au plecat. Acum au ramas cu propriile lor capabilitati comunicationale si propria lor inteligenta politica. Si una si alta tind spre zero.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos