Acasă Stirile zilei Justitia Un roman a fost retinut pentru terorism! S-a convertit la islam si...

Un roman a fost retinut pentru terorism! S-a convertit la islam si planuia atacuri cu bomba!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Un barbat din Roman, judetul Neamt, acuzat de terorism, a fost retinut de procurorii DIICOT, dupa ce si-a exprimat intentia de a ataca cu o bomba trupele speciale ale Ministerului Afacerilor Interne. Individul, inchis in trecut, atat in tara, cat si in Germania, se convertise la islam si se auto-radicalizase, spun anchetatorii. Ba chiar considera ca atentatele teroriste sunt un mod de rezolvare a unor probleme socio-religioase. Barbatul a fost dus in fata magistratilor cu propunere de arestare preventiva.

Ce spun procurorii

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Iasi au dispus retinerea pentru o perioada de 24 de ore a inculpatilor: BiRZU CRISTIAN, pentru savarsirea infractiunilor de acte de terorism, fapta prevazuta de art. 32 alin. 1 lit. b din Legea 535/2004, raportat la art. 206 alin . 1 C.p, din Legea 535/2004, initiere si constituire a unui grup infractional organizat, fals material in inscrisuri oficiale in forma continuata si trafic de migranti si PINTILIE GABRIEL, AsTEFaNOAEI CRISTIAN si MANDACHE CONSTANTIN, pentru savarsirea infractiunilor de initiere si constituire a unui grup infractional organizat si fals material in inscrisuri oficiale, in forma continuata.

in fapt s-a retinut ca inculpatul Birzu Cristian, domiciliat in Roman, judetul Neamt, cetatean roman convertit la islam si identificat cu indicatori de radicalizare, dupa ce a executat o pedeapsa privativa de libertate in regim de penitenciar in Germania si in Romania, si-a exprimat intentia de a comite atacuri cu bomba la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne care ar incerca capturarea sa in vederea reincarcerarii, acesta aflandu-se sub masura controlului judiciar intr-un dosar aflat pe rolul Curtii de Apel Bacau.

Inculpatul a fost condamnat la data de 02.02.2015 de catre Tribunalul Neamt la o pedeapsa de 5 ani de inchisoare pentru tentativa de omor, fapta ce a avut loc la data de februarie 2013, victima, un barbat de 42 de ani, fiind injunghiata in zona gatului.

in timpul executarii unei pedepse cu inchisoarea intr-un penitenciar din Germania, inculpatul a intrat in contact cu mai multi detinuti de religie musulmana, unii dintre acestia radicalizati, raliindu-se la ideologia acestora si declarandu-si sustinerea fata de atentatele teroriste ca mod de rezolvare a unor probleme socio-religioase. Desi era plasat sub control judiciar, inculpatul Birzu Cristian si-a manifestat intentia de a parasi Romania, prin orice mijloc si indiferent de consecinte, pentru a se deplasa in Germania de unde, cu sprijinul unor membri ai comunitatii musulmane, sa intre in legatura cu elemente jihadiste din Siria.

in urma probatoriului administrat in cauza s-a stabilit de asemenea existenta unui grup infractional organizat initiat in cursul anului 2017 de catre inculpatii Mandache Constantin, Astefanoaei Cristian, Pintilie Gabriel si un alt suspect, grup specializat in contrafacerea de documente si inscrisuri oficiale, respectiv carti de identitate, documente de calatorie, permise de conducere, adeverinte medicale, contracte de munca, asigurari auto, placute de inmatriculare auto, autorizatii de transport s.a. La gruparea infractionala a aderat si inculpatul Birzu Cristian care si-a manifestat in nenumarate randuri intentia de a ajuta si sustine persoane de origine musulmana sau persoane refugiate din tarile in care se desfasoara conflicte armate, de a patrunde in spatiul european, prin punerea la dispozitia acestora, contra cost, a documentelor de care acestia au nevoie, documente falsificate de catre membrii grupului infractional mentionat mai sus.

in urma cercetarilor efectuate in cauza a rezultat ca inculpatii Astefanoaei Cristian si Pintilie Gabriel se ocupau personal de falsificarea actelor iar inculpatul Mandache Constantin avea rolul de a falsifica acte si de a gasi persoane interesate de falsificarea acestora, de a prelua documentele necesare falsificarii, de a primi sumele de bani date pentru falsificare si de a remite ulterior actele fasificate.

Inculpatul Birzu Cristian a aderat la grupare in luna a anului 2017, avand rolul de a indentifica clienti interesati sa obtina acte falsificate, clienti de la care primea diferite sume de bani, acte necesare realizarii documentelor falsificate. De mentionat este faptul ca inculpatul Birzu Cristian a obtinut acte false de la membrii gruparii in scopul de a iesi ilegal din Romania in cazul in care ar fi fost condamnat definitiv la pedeapsa inchisorii.

in urma administrarii materialului probator a rezultat faptul ca, la sfarsitul lunii iulie 2017, inculpatul Birzu Cristian a identificat, prin intermediul unui prieten, un cetatean sirian care se afla pe teritoriul Marii Britanii caruia, prin intermediul membrilor gruparii infractionale, i-a efectuat un buletin de identitate romanesc pe care ulterior l-a expediat in Marea Britanie.

La data de 12.09.2017, procurorii D.I.I.C.O.T – S.T. Iasi impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Iasi au efectuat 9 perchezitii domiciliare pe raza municipiilor Vaslui si Roman, ocazie cu care au fost ridicate obiecte de cult islamice, bani, 16 telefoane mobile, 14 hard-diskuri, 15 laptopuri, 15 stikuri, 4 imprimante, acte de identitate si de alta natura falsificate.

Inculpatii au fost prezentati Curtii de Apel Iasi cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 30 de zile.