Acasă Stirile zilei Justitia Sentinta revoltatoare! Cati ani de inchisoare au primit stapanii de sclavi de...

Sentinta revoltatoare! Cati ani de inchisoare au primit stapanii de sclavi de la Berevoesti!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Cinci dintre membrii grupului infractional descoperit de catre procurorii DIICOT la Berevoesti, in judetul Arges, au fost condamnati definitiv pentru infractiunea de trafic de persoane, acestia primind pedepse cuprinse intre trei ani si cinci ani si patru luni de detentie. Alte persoane acuzate de aceeasi infractiune sunt in continuare judecate intr-un alt dosar aflat pe rolul Tribunalului Arges.

Judecatorii Curtii de Apel Pitesti i-au condamnat definitiv pe cinci dintre membrii grupului infractional descoperit la Berevoesti, in judetul Arges, unde mai multi barbati si femei inruditi intre ei au exploatat mai multe persoane, intre care si minori, pe care le tineau sclave si pe care anchetatorii le-au gasit legate cu lanturi, in toamna anului trecut.

Astfel, patru barbati si o femeie au primit pedepse cuprinse intre trei ani de detentie si cinci ani si patru luni de detentie pentru infractiuni de trafic de persoane si constituirea unui grup infractional organizat. Cea mai mare pedeapsa, de cinci ani si patru luni de inchisoare, a primit-o un barbat care are antecedente penale, iar pedeapsa cea mai mica a fost aplciata unei femei fara antecedente penale.

Prin sentinta definitiva pronuntata saptamana aceasta, magistratii Curtii de Apel Pitesti au mentinut solutia data in luna martie de Tribunalul Pitesti.

Judecatorii au decis de asemenea ca trei dintre cei exploatati de catre cei cinci condamnati sa primeasca de la acestia sume de 10.000 de lei, 11.000 de lei, respectiv 15.000 de lei ca daune morale, desi au cerut daune de 200.000 de lei.

Totodata, fiecare dintre cei cinci condamnati trebuie sa plateasca 1.500 lei cheltuieli judiciare catre stat reprezintand cheltuieli de la urmarirea penala. Cu totii au fost reprezentati de-a lungul procesului de un avocat din oficiu, al carui onorariu va fi platit din fondurile speciale ale Ministerului Justitiei.

in paralel, un alt dosar in care sunt inculpati alti membri ai aceluiasi grup infractional, pentru aceleasi fapte, se judeca la Tribunalul Arges.

in luna iulie a anului trecut, procurorii DIICOT Pitesti, impreuna cu politisti de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Pitesti si Craiova, au facut 40 de perchezitii in comuna Berevoesti, satul Gamacesti, din judetul Arges, pentru destructurarea mai multor grupuri infractionale organizate specializate in infractiunde trafic de persoane si trafic de minori.

Persoanele vizate in acest caz au fost inculpate sub acuzatia ca, incepand cu anul 2008 si pana in prezent, au constituit mai multe grupuri infractionale organizate structurate pe baza relatiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore si majore prin constrangere, inducere in eroare, rapire sau profitand de starea de vulnerabilitate in care se aflau acestea le-au exploatat supunandu-le la executarea de munci si indeplinirea de servicii in mod fortat.

Printre victime se numara copii, dar si persoane cu dizabilitati fizice sau psihice ori cu situatii materiale precare care au fost fortate sa munceasca sau sa practice cersetoria, „prin procedee care au adus victimele in stare de aservire si de lipsire de libertate”, arata DIICOT.

Victimele erau tinute intr-o continua stare de teroare. Exploatatorii le bateau, le amenintau, le tineau fara hrana si le supuneau unor tratamente umilitoare.

Cinci persoane, intre care doi copii, exploatate de catre membrii gruparilor din Berevoesti, judetul Arges, au fost gasite de politisti legate cu lanturi. De asemenea, in urma perchezitiilor, anchetatorii au ridicat aproape 230.000 de lei, jumatate de kilogram de aur, masini si drujbe.

Potrivit unor surse judiciare, suspectii din acest dosar, rude intre ei, isi recrutau victimele in diverse moduri. in unele situatii, ei le promiteau unor barbati ca ii angajeaza ca zilieri sau ca soferi platiti cu 100 sau 200 de lei, plus masa si cazare pentru fiecare cursa. Ulterior, acestora le erau luate actele, respectiv buletinul si permisul de conducere, si erau obligate sa faca diverse munci, dar si sa cerseasca in beneficiul exploatatorilor. Astfel, au fost identificati barbati pusi sa spele vase, rufe, sa ingrijeasca animale, sa faca gradinarit sau sa curete fecalele din spatele casei, spatiu folosit in loc de toaleta. in alte situatii, suspectii rapeau victimele de pe strada.

Sursa: News.ro.