Acasă World Evacuare masiva! 200 de mii de oameni fug din fata celui mai...

Evacuare masiva! 200 de mii de oameni fug din fata celui mai inalt baraj din SUA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Evacuare masiva in statul California din Statele Unite ale Americii in apropiere de orasul Sacramento la barajul Oroville. Aproape 200.000 de persoane se aflau luni in curs de evacuare din cauza riscului deversarii auxiliare a celui mai inalt baraj din SUA.

Barajul in sine, avand o inaltime de 235 de metri, nu este in pericol de a se prabusi, potrivit informatiilor indicate de Departamentul resurselor de apa din California, insa ingrijorarile autoritatilor sunt legate de barajul auxiliar de urgenta, care, ca urmare a actiunii de eroziune a apei, a inceput de sambata sa lase apa sa treaca.

Autoritatile au organizat o deversare controlata a 2.830 metri cubi pe secunda din rezervorul bazinului pentru a scadea nivelul apei, ceea ce a permis sa opreasca duminica seara scurgerea catre rezervorul auxiliar, potrivit purtatorului de cuvant al Departamentului resurselor de apa, Doug Carlson, citat de cotidianul Sacramento Bee.

Chiar daca pentru moment pericolul pare indepartat, ordinul de evacuare a rezidentilor este mentinut de autoritati care evalueaza de asemenea gradul de rezistenta al barajului principal, concomitent cu cel al digului auxiliar, care este de asemenea in pericol.

”In prezent nu se mai pierde apa din digul auxiliar, chiar daca situatia s-a stabilizat, mai sunt inca destule necunoscute”, a declarat duminica in timpul unei conferinte de presa Kory Honea, seriful comitatului din Butte. ”Nu ne aflam in punctul de a lua decizii daca este sau nu sigur ca oamenii sa revina in zona respectiva”, a precizat el.

Circa 188.000 de persoane au primit ordin de evacuare duminica dupa amiaza, iar in mesajul postat pe reteaua Facebook se cere evacuarea imediata din zonele cele mai joase ale orasului Oroville (in jur de 20.000 de persoane) si din zonele situate in aval. Biroul serifului din Butte, unde este situat barajul, avertizeaza ca o situatie periculoasa se afla in faza de dezvoltare in apropiere de digul auxiliar al barajului Oroville.

Guvernatorul statului, Jerry Brown, a emis un decret prin care cere intarirea serviciilor de urgenta din zona vizata.

Potrivit cotidianului Sacramento Bee, 23.000 de soldati din Garda Nationala au primit ordinul sa fie pregatiti pentru a fi desfasurati in zona. Este cea mai mare mobilizare a Gardei Nationale in statul California de la miscarile de strada din Los Angeles din 1992 dupa ce a fost dat verdictul in afacerea Rodney King.

Barajul Oroville, care a fost construit in sapte ani, este in functiune din 1968 si colecteaza apele raului Feather. Chiar daca este mai putin cunoscut decat celebrul Hoover Dam (221 de metri), in apropiere de Las Vegas, digul sau de 235 de metri il face sa fie cel mai inalt din Statele Unite ale Americii.

SURSA: AGERPRES