Aproximativ 500 de militari americani care fac parte din Batalionul 1 ”Vulturii luptatori” si mai multe tancuri M1 Abrams au ajuns, marti dimineata, la Baza Militara de la Mihail Kogalniceanu. Militarii, alaturi de cei romani, vor participa, la exercitii de tragere cu munitie de lupta la Centrul secundar de instruire pentru lupta Smardan.

Tancurile M1 Abrams, de ultima generatie, au fost aduse din Polonia pe calea ferata pe platforme si urmeaza sa fie descarcate cu o macara de mare tonaj care a fost trimisa la Mihail Kogalniceanu.

Nicolae Moneanu, comandantul Batalionului 184 Tancuri ”Cuza Voda” din Galati, a declarat ca experienta de la aceste exercitii comune ajuta la cresterea interoperabilitatii cu structurile din NATO.

”Este o mare bucurie sa ma aflu aici in momentul in care partenerii au discolat tehnica si fortele pentru a participa la un exercitiu in comun. Orice exercitiu pe care il avem in comun cu partenerii din Alianta este un plus castigat pentru noi si pentru ei. Experienta pe care o impartasim la aceste exercitii ne ajuta sa crestem interoperabilitatea cu structurile din Alianta. De asemenea, folosind aceleasi tactici si proceduri pe care NATO le are, avem posibilitatea sa ne pregatim pentru orice misiune cand ni se cere”, a spus comandantul.

El a mai afirmat ca militarii romani, cel mai probabil, nu vor folosi tancurile aduse de americani.

”Pentru o tehnica din alta armata este foarte greu, trebuie o perioada de pregatire, chiar ani, nu cred ca se va pune problema de operat tehnica. Schimbul de experienta se realizeaza la nivelul tragerilor cu armamanetul de infanterie. Fiecare echipaj romanesc sau din Armata americana va folosi tehnica lor”, a precizat comandantul.

El a spus ca militarii romani si americani se vor antrena la Smardan, intre 15 martie si 30 aprilie.

La randul lor, militarii americani au spus ca au mai lucrat cu cei romani, dar si ca drumul pana in Romania a fost lung.

Unitatea de lupta americana care a sosit in Romania face parte din Brigada 3 Blindate care a dislocat in jur de 3.500 de soldati si 2.800 de piese de tehnica militara de la Fort Carson, statul Colorado, in Bremerhaven, Germania, la inceputul lunii ianuarie.

Militarii americani vor sta in Romania timp de noua luni, dupa care vor fi inlocuiti de alti militari, asigurandu-se astfel o prezenta continua in Europa, preciza MApN intr-un comunicat.

Militarii americani ajunsi marti la Mihail Kogalniceanu vor efectua exercitii de tragere cu munitie de lupta la nivel de pluton si companie in Centrul secundar de instruire pentru lupta Smardan si vor participa la exercitiile multinationale planificate sa aiba loc in cursul acestui an, alaturi de militari din subunitati de tancuri si infanterie mecanizata din Fortele Terestre Romane apartinand Batalionului 284 Tancuri „Cuza Voda” si Batalionului 300 Infanterie Mecanizata „Sfantul Andrei”.