O postare a romanului Sirotencu Razvan aduce in prim plan un subiect intens mediatizat si viralizat in ultima vreme: bananele injectate. Pe de alta parte, prestigioasa publicatie americana washington post desfiinteaza supozitiile lansate pe retelele de socializare si spune ca acea decolorare a bananelor este cauzata de o alterare banala cu o bacterie comuna.

 

„Sa luam aceste supozitii una cate una: fotografiile cu banane au fost initial postate la Facebook pe 7 noiembrie 2016 de o mama din Colorado, pe nume Amanda Andrys, care s-a alarmat atunci cand a vazut pete rosii banana pe care o tinea in mana copilul ei. Aquavia — este sora unui prieten — care a repostat pe Facebook-ul ei detalii despre sange. Del Monte a asigurat-o pe mama ca decolorarea a fost in stare naturala, si se intampla atunci cand o bacterie comuna intra fructe. In ceea ce priveste portocalele, in luna februarie 2016 o femeie pe nume Ty Smith a sustinut ca „serviciile de imigrare din Algeria” au interceptat un lot de portocale libian, care au fost injectate cu „Sange Hiv & SIDA.” Asta pentru ca Libia a exportat doar un numar neglijabil de portocale din 2007, potrivit ONU, catre Egipt. Pe de alta parte, virusul HIV nu poate supravietui in afara corpului uman. Potrivit centrelor pentru controlul bolilor: „nu se poate contacta consumand alimente manipulate de catre o persoana cu HIV; chiar daca alimentele cuprinse cantitati mici de sange infectate cu HIV sau sperma, expunerea la aer, caldura, cat si acidul din stomac ar distruge virusul.” , arata washington post.

Postarea integrala a romanului

„Totul a inceput in data de 24 Ianuarie 2017, in jurul orei 17:00 desfac o banana, neatent fiind la ea in momentul in care am vrut sa musc observ faptul ca are o culoare bizara in anumite parti. In secunda 2 o desfac pentru a o inspecta rupand o usor bucata cu bucata. Rezultatul m a infiorat! Banana continea o substanta de culoare rosiatica care capatase o textura destul de bizara. Am mai gasit 5 puncte in coaja care mi au atras atentia iar in interior un continut destul de consistent rosiatic.

Multumit fiind de faptul ca Dumnezeu m a ferit sa musc din aceasta deoarece eram destul de ocupat si exista riscul sa nu observ acea pata rosie, m am calmat si m am gandit imediat ce trebuie sa fac pentru ca si alte persoane sa nu se intalneasca cu asa ceva.

Am intrat pe internet pentru a cauta ce poate fi si am gasit tot felul de articole, unii spun faptul ca este o ciuperca, altii cum ca s au gasit in Europa 1 – 2 milioane de banane injectate cu sange cu HIV … alte site-uri vorbesc de o cantitate chiar mai mare.

Alte site-uri sustineau alte teorii, cert este ca nu as fi fost bucuros daca as fi mancat din acea banana cu acel continut bizar, de orice natura ar fi fost acel continut!

Mi am dat seama ca ceva trebuie sa fie la mijloc si am sunat in secunda 2 la protectia consumatorului, acestia mi au raspuns intr un mod ironic faptul ca li se pare destul de greu de crezut ceea ce le spun eu, faptul ca eu nu pot face nimic deoarece sunt din Bucuresti iar bananele sunt cumparate din Tulcea si acolo trebuie sa sun nu la ei si ca cel mai bine ar fi sa ma adresez politiei criminalistice pentru a recolta probe din acea banana in vederea analizarii pentru a hotara ei cu se substanta contine in interior.

Sun la politie, o doamna amabila se sperie de ceea ce ii spun imi retine numarul de telefon si ma asigura ca in maxim 30 de minute imi va spune daca este de competenta criminalistilor sau nu. In maxim 5 minute ma suna doamna inapoi cum ca ii pare rau de cele intamplate insa ei nu ma pot ajuta dar cel mai bine este sa ma adresez DSV ului ( Directia sanitar veterinara).
Desi mi se pare ciudat sun la DSV acestia imediat imi fac o programare pentru a doua zi la prima ora.

Fiind deja ora 21:00 ma opresc din cautari lasand totul pentru a doua zi desi ardeam de nerabdare din cauza curiozitatii intrebandu ma ce poate fi in acea banana.

A doua zi inainte sa ma duc la DSV ii apelez si ii intreb daca pot vedea daca acea banana contine altceva inafara de pesticide. Acestia imi spun faptul ca nici cum asa ceva, eu pot vedea doar daca sunt sau ce fel de pesticide, doar atat.

Siderat fiind de faptul ca efectiv nu pot face nimic incep cu cercetarile pe la spitale si firme private de analize doar pentru ca imi doream tare mult sa stiu ce poate contine acea banana. Toti imi spuneau faptul ca implica niste costuri mari acest lucru dar nu si o solutie concreta. Am specificat faptul ca nu ma intereseaza costul analizelor vreau doar sa stiu odata pentru totdeauna ce se afla in acea banana. Pana la urma toti mi au recunoscuta ca aceste teste se pot face doar intr un laborator de biologie moleculara. Am cautat asa ceva insa din pacate am aflat cu stupoare faptul ca pentru alimente nu exista asa ceva.

Resemnat ca nu se poate face nimic in aceasta tara decat timp pierdut si nervi intinsi la maxim ma gandesc cu bucurie ca sunt sanatos si incercand sa ma consolez cu acest lucru si obosit de atatea cautari ma gandesc sa renunt la aceasta problema.
insa fiind revoltat, dezamagit, si mai ales curios de substanta rosiatica depun o plangere la CJCP Tulcea. ( Comisariatul Judetean Pentru Protectia Consumatorului Tulcea ) atasand toate pozele care le vedeti mai jos.

Lucrul acesta s a intamplat pe data de 24 si 25 Ianuarie 2017.

Astazi in data de 10 Februarie 2017 primesc si mult asteptatul raspuns cum ca au verificat intregul lot pe data de 01.02.2017 fara a se constata neconformitatile reclamate.

Este evident ca poate fi o banana din o mie…
Mi s a parut efectiv pueril acest raspuns si nemultumit fiind pun mana si sun la numarul din acea comunicare primita ( 0240 515658 )
Un domn imi raspunde si imi comunica faptul ca dansul in persoana s a dus si a verificat insa nu a gasit nimic, acesta a mai adaugat faptul ca a desfacut doar bananele care prezentau urme de negreala, cum sa desfaca el banalele bune si sa le verifice? A verificat cateva pentru a-si intari convingerea ca ceea ce am spus eu nu poate exista. Auzind aceste vorbe chiar din gura dansului si dandu mi seama ca a facut putin mai mult decat nimic, i am transmis ca poate isi va da silinta mai tare cand va pati el sau cineva drag asa ceva deoarece numai eu stiu cea ce am simtit cand am vazut asa ceva. Cineva putea musca din acea banana.

Acum privind acel comunicat primit ei scriu faptul ca plangerea a fost inregistrata in data 30.01.2017, gresit, am confirmarea pe mail cum ca a fost inregistrata in 24.01.2017.

Ei declara „banane injectate cu sange” gresit, am declarat substanta rosiatica ( desi recunosc faptul ca mereu m am gandit la ce poate fi mai rau ) pana cand nu am dovezi clare nu pot declara decat substanta rosiatica.

Ei declara faptul ca pe data de 01.02.2017 au fost in control, raspunsul a ajuns la mine abia astazi pe data de 10.02.2017.

CJPC TULCEA declara ca au verificat iNTREGUL lot de banane iar in momentul in care i am sunat pentru lamuriri mi au spus ca au verificat cateva banane inegrite ca doar nu era sa strice bananele bune, stim si noi cum se face o verificare in mod aleatoriu dar asta nu inseamna ca trebuie sa iau doar 2, 3 „stricaciuni” pentru ca oricum le aruncau ei daca nu le desfaceam noi.

Asadar toate acestea fiind spuse in ce tara traim? Cum au ajuns persoane care habar nu au sa faca ceea ce fac sau mai rau in functii de conducere?
Cum este posibil sa nu poti afla continutul unui produs care te alarmeaza. Daca as fi mancat din acea banana cum as fi aflat daca s a intamplat ceva sau nu?

Mi se pare absolut incredibil! Desi daca vedeam la altcineva aceasta postare as fi spus ca nu si a dat interesul pentru a afla ce este acea substanta pentru ca na, suntem in secolul 21, insa numai daca te confrunti cu asa ceva vei intelege.

Efectiv nimeni nu a putut sa ma ajute sa aflam concret ce contine aceasta banana.

Aveti grija ce cumparati, mai ales de la Profi, iar mai mult de atat ceea ce manacati! Desfaceti si verificati ceea ce bagati in gura!”, scrie revoltat romanul pe Facebook.

Postarea s-a viralizat rapid si a ajuns la peste 3.500 de distribuiri.