Acasă World Cea mai noua descoperire NASA! Este cea mai tanara planeta! Video

Cea mai noua descoperire NASA! Este cea mai tanara planeta! Video

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Kepler, telescopul orbital folosit de NASA pentru cautarea de noi planete in afara sistemului nostru solar, a descoperit ceea ce pare a fi cea mai tanara exoplaneta cunoscuta care este complet formata, oferind noi informatii cu privire la stadiile de formare a planetelor, conform unui studiu publicat in ultimul numar al revistei Nature.

Aceasta tanara exoplaneta, denumita K2-33b, are dimensiuni apropiate de cele ale planetei Neptun si o varsta estimata intre 5 si 10 milioane de ani. Conform NASA, aceasta exoplaneta se afla la o distanta foarte mica fata de steaua sa, finalizandu-si perioada de revolutie in doar cinci zile. La randul ei, steaua-mama a acestei planete se afla la distanta de 500 de ani lumina fata de Pamant.

Apropierea dintre K2-33b si steaua sa mama (aceasta planeta se afla de zece ori mai aproape de stea decat planeta Mercur fata de Soare) ii face pe astronomi sa ia in considerare noi teorii cu privire la procesul de formare a planetelor. De obicei, planetele mai „batrane” sunt observate pe orbite mai apropiate de stelele-mama, fiind neobisnuit pentru astronomi ca o planeta atat de tanara precum K2-33b sa se afle atat de aproape de steaua sa.

„Intrebarea la care raspundem este urmatoarea: Aceste planete au avut nevoie de timp indelungat pentru a ajunge pe orbitele fierbinti din apropierea stelelor lor sau este posibil sa se fi format direct pe astfel de orbite din proximitatea stelara. in acest caz, cel putin, am ajuns la concluzia ca astfel de planete pot sa se afle inca de la inceput pe astfel de orbite”, a sustinut coordonatorul acestui studiu, astronomul Trevor David de la Caltech, Pasadena.

Observatiile in spectrul infrarosu realizate prin intermediul telescopului spatial Spitzer demonstreaza ca steaua pe orbita careia se afla aceasta planeta este inca inconjurata de un disc protoplanetar in care se pot forma si alte planete.

„Initial, acest disc de materie si praf cosmic poate ascunde existenta altor planete deja formate sau in curs de formare, insa dupa cateva milioane de ani praful se va risipi” noul sistem planetar devenind vizibil, conform lui Anne Marie Cody, de la NASA’s Ames Research Center din Silicon Valley, California, care a participat la acest studiu.

In urma cu un an NASA anunta descoperirea unei planete si a unei stele foarte asemanatoare Terrei si Soarelui. Aceasta planeta, denumita Kepler-452b, ar avea, conform astronomilor, varsta de aproximativ 6 miliarde de ani — cu 1,5 miliarde de anii mai mult decat Soarele si Pamantul.

Conform NASA, steaua Kepler-452 are diametrul cu doar 10% mai mare decat Soarele, dar are aceeasi temperatura. Aceasta descoperire a fost cu atat mai importanta cu cat planeta respectiva se afla la distanta potrivita fata de steaua sa pentru a putea sustine la suprafata apa in stare lichida — o conditie necesara pentru existenta vietii asa cum o cunoastem noi.

Sursa: Agerpres