Acasă Cultura Calendar Ortodox Miracol in noaptea de Sanziene! Se deschid cerurile

Miracol in noaptea de Sanziene! Se deschid cerurile

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Noaptea de Sanziene este una incarcata de semnificatii si are conotatii magice. Sarbatoarea de Sanziene 2016 are loc, ca in fiecare an, pe data de 24 iunie. De asemenea, la miezul noptii de Sanziene, in credinta populara se spune ca se deschid Cerurile.

Despre Sanziene se stie ca sunt zece tinere zeite, ce formeaza alaiul nuptial al zeitei Sanziana (dupa numele din Transilvania, Banat, Oltenia, Maramures sau Bucovina) sau Dragaica (asa cum e cunoscuta in Muntenia, Dobrogea, sudul si centrul Moldovei). Dansul lor ritualic e legat de simbolismul Soarelui si marcheaza caracterul special al zilei celei mai lungi din an, invitatie la bucurie. Nerespectandu-i-se ziua, Sanziana (identificata cu Junona sau Diana, la romani, ori cu Hera sau Artemis, la greci), protectoare a fecunditatii si prezenta binefacatoare altminteri, se razbuna, prin vartejuri, grindina, vijelie, flori vaduvite de miros, plante fara leac – aflam din „Comoara satelor” de Ion Ghinoiu.

Aparent paradoxal, desi fiinte diurne, Sanzienele isi incing hora-ritual noaptea, inaintea zilei de 24 iunie. E Noaptea de Sanziene, noaptea cand, tot conform credintei populare, „se deschid Cerurile” (tema exploatata in literatura fantastica de la noi de Mircea Eliade).

”Nu intamplator, ci confirmand geniul crestinismului romanesc, stratul ideilor si credintelor religioase precrestine se lasa, cuminte, absorbit de Litera, dar mai ales de Duhul religiei ce ne e sinonima cu fiinta ca neam. E minunat sa reflectam asupra intelepciunii populare ce a facut posibila suprapunerea simbolismului „deschiderii Cerurilor” cu semnificatia sarbatorii Nasterii lui Ioan Botezatorul. Pentru ca de botezul ce I-l administreaza Ioan Domnului se leaga deschiderea Cerurilor cea dupa Scripturi, asa cum citim la Matei 3:16 („Iar botezandu-Se Iisus, cand iesea din apa, indata cerurile s-au deschis si Duhul lui Dumnezeu S-a vazut pogorandu-Se ca un porumbel si venind peste El”) si la Luca 3: 21 („si dupa ce s-a botezat tot poporul, botezandu-Se si Iisus si rugandu-Se, s-a deschis cerul”).

Deschiderea Cerurilor nu e consemnata de Evanghelisti doar ca eveniment, ci si ca promisiune facuta de Hristos oamenilor, in dialogul cu Natanael, cel care se intreba daca „din Nazaret poate fi ceva bun”. Caci ii spune Hristos aceluia: „De acum veti vedea cerul deschizandu-se si ingerii lui Dumnezeu suindu-se si coborandu-se peste Fiul Omului” (Ioan 1: 51). Trimiterea la Scara lui Iacov este evidenta.

Pentru intelectualul contemporan, prea putin angajat, mai degraba sceptic, sintagma in discutie ramane o expresie livresca, plina de incarcatura poetica, dar prea putin poietica, fiindca opaca altor niveluri decat cel estetic sau cel pur gnoseologic. Sufletul cautand Sacrul se consoleaza cu ideea ca Acesta nu ar fi de gasit decat la ocurenta unei „rupturi de nivel” (in termenii aceluiasi Mircea Eliade), o astfel de imprejurare fiind o „deschidere a Cerurilor””, scrie ziarullumina.ro.

Retinem de la Evanghelisti ca o consecinta a deschiderii Cerurilor e coborarea Duhului Sfant (in chip de porumbel). Tot in Noul Testament, citim despre vedenia Apostolului Petru – din cer se coboara o panza (Fapte 10:11), iar Sfantului Petru i se spune: „Cele ce Dumnezeu a curatit, tu sa nu numesti spurcate” (cu referire la „dobitoace, taratoare, pasari” – Fapte 10:15).

Iata ca pedagogia divina leaga miracolul deschiderii Cerurilor de cel al prezentei Duhului Sfant si de cel al vederii clare, care pe cele curate le vede curate. Caci oare ce sunt cele curatite de Dumnezeu, daca nu creatia insasi? si cum sa intelegem altfel fragmentul citat, decat ca indemn la a ne asuma firea curatita si a o pastra la inaltimea Harului ce-i e menire?
Sanziene 2016 (Dragaica). Ce se intampla daca vezi ielele in noaptea de Sanziene

Batranii vorbesc ca in noaptea de Sanziene, ielele se aduna si danseaza in padure. Cine le vede ramane mut pentru totdeauna sau damblageste. Tot ei cred ca cine nu respecta Dragaica poate avea parte de multe nenorociri: cel care spala, coase sau matura in acea zi poate muri fulgerat.