Acasă Stirile zilei Grecia se infrateste cu Rusia! NATO ar putea fi paralizata total!

Grecia se infrateste cu Rusia! NATO ar putea fi paralizata total!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Grecia s-a infratit cu Rusia si ar putea paraliza cu totul Alianta Nord-Atlanica, estimeaza Zbigniew Brzezinski, una dintre vocile influente ale politicii externe americane.

Dupa anexarea Crimeei in 2014, Rusia risca sa ridice pretentii asupra Republicii Moldova, Georgiei si Azerbaidjanului, dupa care republicile baltice si Polonia, membre ale Aliantei Nord-Atlantice, ar putea ”deveni o tinta”, a declarat Brzezinski intr-un interviu aparut miercuri in cotidianul polonez Dziennik Gazeta Prawna.

Articolul 5 al NATO prevede un raspuns colectiv al Aliantei Nord-Atlantice la orice agresiune impotriva unuia dintre cei 28 de membri ai sai.

”Dar, in cadrul NATO, sunt in vigoare diferite proceduri, inclusiv principiul unanimitatii. Aceasta inseamna ca NATO ar putea fi paralizata un anumit timp, si n-ar fi decat de catre Grecia, care este prietena cu Rusia si care dispune, bineinteles, de un drept de veto”, a explicat el.

Premierul grec Alexis Tsipras este asteptat pe 8 aprilie la Moscova, unde Atena cauta sa obtina un sprijin pentru problemele sale economice.

Brzezinski recomandase deja in ianuarie, in fata Comisiei pentru Fortele Armate a Senatului american, o pre-pozitionare a trupelor americane sau europene in tarile baltice pentru ”a descuraja” Rusia de la orice intentie la adresa acestor tari.

In opinia foarte influentului fost consilier al presedintelui american Jimmy Carter, in varsta de 86 de ani, trebuie imaginata ”o disuasiune”, pentru a obliga puterea rusa sa inteleaga ”ca va exista o reactie” a NATO.

SUA au trimis la inceputul lunii martie in cele trei republici baltice peste o suta de echipamente militare grele. Tancurile Abrams, vehiculele de lupta Bradley si vehiculele Scout Humvees vor ramane in Estonia, Letonia si Lituania atat cat ”va fi necesar pentru a descuraja Rusia de la o agresiune”, a declarat la Riga generalul american John O’Connor.

La randul sau, NATO este pe cale de a-si intari capacitatile infiintand o noua forta de reactie rapida de 5.000 de oameni si sase ‘comandamente’ in Europa de Est, in apropiere de Rusia, indeosebi in Polonia si in republicile baltice.

Consilier pentru securitate nationala al presedintelui Carter din 1977 pana in 1981, Brzezinski intervine periodic in dezbaterea publica americana pentru a-si exprima parerea in special in ce priveste politica externa.

Sursa: agerpres.ro

Citeste caplimpede