Acasă Sanatate Oamenii de stiinta explica ce se intampla la nivelul organismului cand consumam...

Oamenii de stiinta explica ce se intampla la nivelul organismului cand consumam o ceasca de cafea!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Nu numai ca acest elixir ne ajuta uneori sa nu ne pierdem mintile, dar contine o multime de beneficii pentru sanatate, incat nu putem sa nu ne intrebam de ce nu beti o ceasca de cafea, asta daca nu o faceti deja. Desigur, are un gust mai bun cu cateva lingurite de zahar si frisca dar, din pacate, beneficiil provin in urma consumului de cafea pura, neagra. Cu toate acestea, zaharul si frisca nu fac rau cand sunt consumate din cand in cand.

Inainte de a va spune ce se intampla cand beti cafea in fiecare dimineata atunci cand va treziti, ar trebui sa mentionam ca, daca cumparati cafea, incercati sa faceti un comert echitabil, atunci cand este posibil.  De asemenea, alege cafea pura, fara a adauga arome artificiale, deoarece acest lucru va diminua beneficiile pentru sanatate obtinute in urma consumului de cafea.

Deci, de ce este cafeaua buna pentru tine, intrebi? Ei bine, pregateste-te sa te simti mai bine cu privire la dependenta de cafea cand vei afla de ce!

Iata ce se intampla cand bei cafea in fiecare zi:

1. Imbunatateste metabolismul

Acesta este probabil cel mai important motiv pentru care oamenii consuma aceasta licoare. Nu se compara cu nimic lipsa de chef de a te da jos din pat dimineata, nepregatit de o zi de munca sau de scoala si de a da peste cap o ceasca de cafea si sa te simti brusc ca un iepuras Energizer. Desi energia nu dureaza mult, cu siguranta nu poate ajuta sa incepem ziua intr-o nota corecta. In plus, cine zice ca nu poti bea o ceasca sau doua in plus dupa-amiaza.

Mai mult decat atat, cafeaua va ajuta la cresterea metabolismului dupa un antrenament. Un studiu aplicat in Journal of Applied Physiology a descoperit ca sportivii de anduranta care au avut o cana de cafea dupa exercitii fizice au avut o crestere de 66% a glicogenului muscular, care ajuta organismul sa inlocuiasca energia rapid dupa un antrenament greu.

2. Cafeaua sporeste sanatatea creierului

De unde ar trebui sa incepem cu toate beneficiile creierului? Ei bine, unele studii au descoperit ca prin consumul a 3-5 cani de cafea pe zi poate reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer si dementa cu pana la 65 % in cazul barbatilor si femeilor de varsta mijlocie. Alte studii au constatat ca o ceasca zilnica de cafea poate reduce riscul de a dezvolta boala Parkinson cu pana la 32-60%.

De asemenea, consumul de cafea poate inhiba un tip de nucleozida in creier cunoscut sub numele de adenozina. Adenozina scade arderea neuronilor si elibereaza neurotransmitatoare benefice, cum ar fi dopamina, serotonina si norepinefrina in creier. Deoarece cofeina blocheaza adenozina si creste, prin urmare, nivelul substantelor chimice ale fericirii din creier.

In cele din urma, alte studii au constatat ca aceasta licoare creste perforanta cognitiva, starea de spirit, timpul de reactie, memoria si vigilenta.

3. Te face sa te simti bine

Un studiu revolutionar realizat de cercetatorii de la Scoala Publica de Sanatate din Harvard a constatat ca barbatii si femeile adulte au baut doua pana la patru cani de cafea in fiecare zi si au avut un risc de sinucidere cu 50% mai mic comparativ cu cei care au baut cafeaua fara cofeina sau cei care nu au baut cafea deloc.

In plus, cafeaua contine multi antioxidanti si substante nutritive benefice, cum ar fi vitaminele B1, B2, B3 si B5, precum si potasiu si mangan.

Toate substantele nutritive si confortul pe care-l obtinem in urma consumului catorva cani de cafea zilnic va vor ajuta sa simtiti mai fericiti.

4. Veti suferi de un risc redus de cancer

Un studiu publicat in Junalul Institutului National al Cancerului a constatat ca adultii mai in varsta care au consumat patru sau mai multe cesti de cafea pe zi au avut un risc de 20% mai mic de a dezvolta melanom malign, cea mai mortala forma de cancer de piele din SUA. Cercetatorii cred ca prin consumul de cafea poate fi redus riscul e cancer de piele deoarece cantitatii uriase de antioxidanti si de fitochimicale.

5. Cafeaua contribuie la reducerea riscului de diabet de tip 2

Potrivit unui studiu condus de cercetatorii de la Scoala de Sanatate Publica din Harvard, persoanele care au consumat o cana de cafea zilnic pe parcursul a patru ani au suferit un risc cu pana la 11% mai mic de a dezvolta diabet zaharat de tip2, comparativ cu cei care au baut aceeasi cantitate de cafea ca si in mod normal. Mai mult decat atat, studiul a descoperit ca cei care au redus consumul de cafea cu mai mult de o ceasca pe zi au crescut riscul de diabet de tip 2 cu 17%.

Acum, ca sunteti inarmati cu toate aceste cunostinte despre beneficiile cafelei, speram ca veti continua sa va bucurati de aceasta bautura delicioasa cu proprietati medicale de exceptie.