Afectiunile oncologice cel mai frecvent intalnite in cabinetele medicilor oncologi sunt cancerul de san, cancerul de plamani, cancerul de prostata si cancerul colo-rectal, iar cel mai rar intalnite sunt cancerul de vezica biliara, cancerul tiroidian si testicular.

GfK Romania realizeaza anual studiul Onco Monitor prin care isi propune sa afle de la medicii specialisti oncologi care sunt patologiile oncologice cel mai frecvent intalnite in cabinet, care este profilul pacientilor cu un anumit diagnostic si tratamentul aplicat acestora, precum si care sunt canalele prin care acesti medici se informeaza referitor la tratamentele noi.

In medie, un medic specialist oncolog consulta pe luna peste 40 de paciente cu cancer de san, peste 20 pacienti cu cancer de plamani, peste 20 pacienti cu cancer de prostata, 7 pacienti cu cancer renal, 7 cu cancer gastric si 7 cu cancer al vezicii urinare.

Dintre pacientii consultati lunar de un medic specialist, in cazul patologiei oncologice renale sau de plaman, o treime sunt pacienti nou diagnosticati, majoritatea in stadii foarte avansate (peste 70% dintre pacientii nou diagnosticati cu cancer de plamani si peste 60% dintre pacientii nou diagnosticati cu cancer renal sunt in stadiul 4), pe cand in cazul patologiei oncologice a sanului, aproximativ o cincime sunt paciente nou diagnosticate, majoritor in stadiul 2 si 3.

Profilul pacientului cu cancer renal sau de plamani din Romania indica un barbat (70% dintre pacienti cu cancer renal si 75% dintre pacientii cu cancer de plamani) cu o varsta medie de 60 de ani, respectiv 62 de ani. Pacienta cu cancer de san are in medie 57 de ani.

MAMAR

Examinari lunare

DATE GENERALE: Este cel mai frecvent tip de cancer la femei, ucigand anual peste 700.000, in intreaga lume. Bolnavele ating pragul de cinci ani in mai mult de 86% din cazuri. Totusi, in pofida progreselor de diagnosticare si tratament, reprezinta principala cauza de deces la femei in Europa si SUA, pentru ca inca este descoperit tarziu.
SIMPTOME: Pentru a-l depista precoce, este suficient sa va autoexaminati sanii lunar. „Unul din zece noduli sunt maligni. Se poate stabili natura tumorii prin mamografie, ecografie mamara, rezonanta magnetica nucleara (poate fi mai exacta decat mamografia in detectarea tesuturilor moi), iar diagnosticul este confirmat prin biopsie”, explica oncologul Florin Bacanu. Cresterea in greutate dupa 60 de ani si consumul de alcool sunt factori de risc.

PLaMaNIMolima fumatorilor

DATE GENERALE: Cancerul pulmonar are o rata de supravietuire de 2-10% pentru cinci ani si provoaca cele mai multe decese in lume, mai multe decat cele datorate cancerului la san si de prostata la un loc. Principala cauza e fumatul.
SIMPTOME: Se diagnosticheaza, de regula, in metastaze. E posibil ca tumora sa nu aiba simptome in zona pieptului. „Este bine sa va faceti o radiografie daca aveti urmatoarele simptome: tuse, sputa cu sange, durere in capul pieptului, dispnee, pneumonii sau bronsite repetate, oboseala, lipsa apetitului, scadere inexplicabila in greutate, raguseala, transpiratii ale fetei si gatului”, explica pneumologul Magdalena Ciobanu.
DIAGNOSTIC: in cazul in care nu este raspandit in organism, tumora e indepartata chirurgical. Daca boala e extinsa, sunt indicate radioterapia sau chimioterapia.

PROSTATa

Urinari dese si slabe

DATE GENERALE: Are o rata de supravietuire de 99% pentru cinci ani. Majoritatea cazurilor sunt diag­nosticate la barbati peste 65 de ani.
FACTORI DE RISC: Consumul de carne rosie si alte grasimi animale este un factor favorizant.
SIMPTOME: Nevoia de a urina frecvent, in special noaptea, dificultati in pornirea si oprirea fluxului urinar, un jet urinar slab, o senzatie de arsura in timpul mictiunii sau ejacularii, prezenta sangelui in urina sau sperma. in stadiu avansat apare durere surda sau amorteala la nivelul pelvisului si lombar.
DIAGNOSTIC: „Poate fi diagnosticat prin tuseu rectal si printr-un test de sange pentru a detecta o substanta secretata de prostata numita antigen specific prostatei (PSA). Diagnosticul e confirmat prin biopsie”, explica urologul Dan Mischianu, de la Spitalul Militar din Capitala.

COLORECTAL

DATE GENERALE: Cancerul colorectal (CRC) este o problema de sanatate frecventa, fiind a treia cauza de cancer, dupa cel de prostata si de san, si a doua cauza de mortalitate prin cancer in lume, afirma dr. Mihaita Patrasescu, medic specialist gastroenterologie la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central ”Dr. Carol Davila”.

FACTORI DE RISC: ”Cancerul colorectal este o problema de sanatate frecventa. Aproximativ 20% din cazuri au o componenta ereditara, dar cele mai multe cazuri sunt sporadice. Factorii de risc cei mai importanti sunt: obezitatea, sedentarismul, dieta bogata in carne rosie inalt procesata termic (prajita in ulei), dieta bogata in grasimi animale, dieta saraca in legume si fructe. De asemenea, factori de risc pentru aparitia CRC sunt si diabetul zaharat, varsta peste 50 ani sau existenta in familie a rudelor de gradul I cu CRC”, a explicat specialistul.

SIMPTOME:

Dr. Patrasescu a atras atentia ca semnele si simptomele pot fi nespecifice, adaugand ca printre acestea se afla balonarile, crampele abdominale, scaderea ponderala, constipatia recent instalata.

”Semnul de alarma cel mai important este rectoragia (sange in scaun). Rectoragiile pot sa nu fie evidente, astfel incat pot duce la aparitia unei anemii cu deficit de fier exprimata clinic prinpaloare.

DIAGNOSTIC: Testul de suspiciune diagnostica este testul hemoragiilor oculte in scaun; un test pozitiv impune continuarea investigatiilor cu examenul colonoscopic; un test negativ nu exclude diagnosticul de CRC. Colonoscopia trebuie efectuata la recomandarea medicului gastroenterolog in cazul suspiciunii clinice de CRC, anemie cu pierdere de fier, varsta peste 50 ani, rude de gradul I cu CRC, pacienti cu diabet zaharat tip 2”, a adaugat medicul.

El a precizat ca markerii tumorali nu sunt suficient de sensibili sau specifici pentru a putea fi recomandati ca test diagnostic, o astfel de analiza fiind antigenul carcinoembrionar — ACE, arata doctorulzilei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.