Acasă Sanatate 8 sfaturi practice ca sa-ti faci RACOARE in casa, DACA NU AI...

8 sfaturi practice ca sa-ti faci RACOARE in casa, DACA NU AI AER CONDITIONAT

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Confortul oferit de aerul conditionat vara este conditionat de o investitie initiala mare, de o factura la energie electrica umflata toata vara si de cunoasterea faptului ca aerul conditionat nu este tocmai bun pentru mediul iincojurator. Daca nu poti sau nu vrei sa folosesti aerul conditionat vara, incearca 8 sfaturi practice ca sa-ti faci racoare in casa.

Foloseste corect ventilatorul

Chiar daca poate doar sa mute aerul cald dintr-o parte in alta a camerei, un mic ventilator te poate face sa te simti mai bine temporar. Ca sa ajuti ventilatorul sa racoreasca incaperea cu adevarat, pune in fata lui un bol, preferabil metalic, plin cu cuburi de gheata. Dezgheti carne sau legume ca sa gatesti? Fa-o in fata ventilatorului si ai o sansa in plus sa-ti faci racoare in casa.

Izoleaza casa de lumina

Lumina puternica a soarelui aduce caldura in casa de-a lungul intregii zile vara. Trage draperiile si obloanele pana la apusul soarelui, pentru a mentine cat mai scazuta temperatura in casa. In magazinele specializate, poti cumpara si o folie autocolanta pentru exteriorul ferestrelor, ce reflecta lumina si caldura. Nu costa mult si vei simti rapid diferenta.

Renunta la becurile incandescente

Mai ai si acum becuri incandescente in casa? Poate ca lumina lor ti se pare „naturala”, dar becurile fluorescente se incalzesc mult mai putin si nu contribuie la caldura apasatoare, mai ales in incaperile mici.

Evita orice forma de abur

Pe timpul zilei fa dusuri caldute, fara abur. Evita si folosirea masinii de spalat in cele mai calde ore ale zilei. Aburul contribuie semnificativ la senzatia de caldura sufocanta. Daca esti nevoita sa gatesti pe aragaz, foloseste hota la maxim pentru a evita acumularea de abur in bucatarie si in casa.

Opreste electronicele nefolosite

Un computer sau un TV LCD pornit degeaba poate creste substantial temperatura in camera in care este asezat. Pe timpul verii, pentru a evita producerea de caldura in exces, invata sa opresti corect toate electronicele si electrocasnicele nefolosite.

Scade umiditatea din aer

Chiar si atunci cand nu ai surse de abur in casa, umiditatea aerului vara poate fi ridicata. Folosind un dezumidificator, poti controla aceasta variabila. Daca nu poti evita aburul in casa, opreste dezumidificatorul temporar si foloseste orice mic ventilator sau ferestra de aerisire pentru a grabi iesirea aerului umed din casa.

Investeste intr-un ventilator de tavan

Un ventilator de tavan poate oferi mai mult confort decat unul mic, consumand de pana la 30 de ori mai putina energie electrica. Dupa investitia initiala, te vei putea bucura de racoare atunci cand iti doresti, daca il folosesti corect. Vara, se recomanda ca paletele ventilatorului de tavan sa se invarta in sensul invers acelor de ceasornic pentru cele mai bune rezultate.

Racoreste-te cu cuburi de gheata

Daca ai raacorit casa cat de mult ai putut si suferi in continuare de caldura, foloseste cateva cuburi de gheata pentru a te racori. Tine-le pentru cateva secunde la baza gatului, pe incheieturile mainilor, in spatele genunchilor si pe glezne. Racorind aceste puncte de presiune, scade usor intreaga temperatura a corpului, iar tu te vei simti ceva mai bine infruntand caldura de afara.