Mai bine de 8,4 milioane de oameni s-au prezentat la vot duminica pentru a se pronunta la Refererendumul privind demiterea presedintelui! Dintre acestia aproape 7,4 milioane au votat pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Pentru validarea votului la numaratoarea finala ar fi fost necesare 9,14 milioane de votanti. Un simplu calcul arata ca din lista totala de votanti aproximativ 9,9 nu s-au prezentat la vot!

Sectiile de votare din Romania s-au inchis, duminica, la ora 23.00, Biroul Electoral Central urmand sa anunte, la ora 00.30, datele referitoare la prezenta la urne pentru ora de finalizare a scrutinului popular. Pentru a fi validat REFERENDUMUL DIN 29 IULIE pentru DEMITEREA PRESEDINTELUI TRAIAN BASESCU trebuie sa se prezinte la urne cel putin 50% plus unu din numarul alegatorilor, adica 9.154.307 de alegatori din totalul de 18.308.612 de cetateni cu drept de vot inscrisi in listele electorale.

Dupa centralizarea voturilor de catre BEC si solutionarea eventualelor contestatii privind frauda electorala, Curtea Constitutionala este institutia care constata validitatea sau invaliditatea referendumului de demitere a presedintelui Romaniei, prin hotarare. In situatia in care referendumul este declarat valid, iar majoritatea cetatenilor au votat pentru demiterea presedintelui, Curtea constata incetarea mandatului acestuia, urmand organizarea alegerilor prezidentiale in termen de trei luni de zile.

In cazul in care la urne se prezinta mai putin de jumatate din alegatori, scrutinul este declarat invalid de catre Curtea Constitutionala, iar, potrivit Hotararii Parlamentului din 6 iulie privind convocarea referendumului, Legislativul „va lua act de hotararea acesteia si va decide asupra procedurii de urmat”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.