Acasă Utile Atentie! Care sunt cele mai importante greseli care duc la deteriorarea vederii

Atentie! Care sunt cele mai importante greseli care duc la deteriorarea vederii

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Calculatorul a devenit aproape indispensabil in multele din ocupatiile din prezent, iar statul indelungat in fata monitorului ne afecteaza vederea. Nu conteaza daca in prezent porti sau nu ochelari, calitatea vederii este, statistic vorbind, in continua scadere. Iata cateva greseli care duc la deteriorarea vederii:

Folosesti ochelari de vedere chiar si atunci cand nu sunt necesari.

Majoritatea persoanelor, mai ales cele care poarta ochelari pentru distanta, fac greseala de a purta ochelarii de distanta chiar si atunci cand efectueaza activitati ce necesita privirea de aproape. Acest obicei induce un stres suplimentar pentru ochi, atunci cand sunt fortati sa priveasca prin ochelari la distante mici. Apar astfel disconfortul, dureri oculare, dureri de cap, o stare de oboseala si somnolenta. Acestea sunt mesaje prin care ochii spun ca ceea ce li se „ofera” nu le prieste. Creierul nu va mai colabora la fel de bine cu ochii si in „disperarea” de a incerca sa primeasca informatii, va ignora informatiile de la unul din ochi. Astfel se poate ajunge ca unul din ochi sa vada mai slab decat celalalt ochi, fenomen numit ambliopie. Prima tentatie este sa comanzi alta pereche de ochelari cu dioptrii mai mari pentru a compensa scaderea capacitatii ochiului de a vedea. Dar important este sa folosesti ochelarii de distanta/aproape doar strict pentru distanta la care au fost conceputi.

Utilizati ochelari sau lentilele de contact care corecteaza 100% din viciul de refractie.Unii medici oftalmologi recomanda dioptrii pentru a corecta 100% din viciul de refractive. Acest standard stabilit cu multi ani in urma, nu este deloc ideal. Un studiu efectuat de medicul oftalmolog M. Kaplan a evidentiat ca atunci cand ochelarii corecteaza in jur de 83.6% din viciul de refractie, acestia ajuta la pastrarea si imbunatatirea vederii. In momentul in care ochelarii folositi corecteaza mai mult de 83.6% din viciul de refractie, claritatea este mai mare, dar in acest fel ochelarii „blocheaza” capacitatea naturala a ochilor de a se vindeca. Din acest motiv ochelarii corectand intreaga capacitate de vedere vor provoca nervozitate si oboseala. Astfel, ochii nu se vor mai antrena pentru o vedere mai buna, iar in timp vor fi supusi unui stres vizual si vor „lenevi”.
Foloseste incorect ochelarii cu protectie la calculator. O alta greseala facuta de majoritatea persoanelor este folosirea ochelarilor cu protectie la calculator impotriva radiatiilor emise de monitoarele CRT, chiar daca lucreaza la monitoare cu cristale lichide (LCD) ce nu emit radiatii. Teoretic ei sunt indicati pentru a oferi ochiului un confort ridicat in momentul in care se lucreaza in medii cu lumina artificiala. Dar muschii irisului sunt antrenati de prezenta sau absenta luminii. In functie de prezenta luminii, muschii se contracta sau se dilata pentru a regla cantitatea de lumina ce patrunde in ochi. Modul in care irisul regleaza cantitatea de lumina ce intra in ochi, este influentata de lumina naturala, cu spectrul total al acesteia, ce determina si mentine calitatea de echilibrul a sistemului nervos. In lipsa luminii naturale, muschii irisului nu se intind la capacitate maxima, si in timp raman „blocati”, lucru ce duce la cresterea tensiunii intraoculare, deci la aparitia glaucomului.

O alta problema de vedere care va aparea, este sensibilitatea la lumina naturala sau puternica – fotofobia, care, netratata, va genera dependenta de ochelarii de protectie, heliomati sau de soare. Ochelarii de protectie, absorb o parte din spectrul luminii naturale necesar sistemului nervos, astfel incat va exista un dezechilibru ce va afecta si capacitatea ochilor de a vedea mai bine. Pentru a evita aceste simptome si a elimina folosirea ochelarilor antireflex, expune-te dimineata cu ochii inchisi pentru 5 minute la lumina naturala si tine ochii inchisi minim 20 secunde dupa fiecare ora de lucru la calculator.

Alimentatia gresita a organismului. O greseala de alimentatie cu efect negativ asupra vederii, este „hranirea” cu produse de la fast-food (ce contin in mare masura prajeli si grasimi foarte nocive). De fiecare data cand mananci la fast-food, aminteste-ti ca nu te hranesti, ci te otravesti. Organismul tau are nevoie mereu de hrana sanatoasa, plina de vitamine si minerale, care asemenea unui scut vor proteja ochii tai de toate pericolele ce vor aparea. Vitaminele si mineralele sunt responsabile de sanatatea ochilor tai. Cu cat procentajul acestora din organismul tau scade, cu atat si vederea ta va avea de suferit mai mult. Spre exemplu, 25% din cantitatea de vitamina C din organismul tau este consumata zilnic doar de ochii tai. Mentine alimentatia in limite normale si incepe sa elimini din dieta ta zaharul rafinat, bauturile carbogazoase, painea alba, margarina, chipsurile, carnea cu foarte multe grasimi – mai ales cea de porc, prajelile si produsele procesate de pe piata, care contin foarte multi adivitivi alimentari.
Lucrezi fara pauze. Asemenea intregului organism, dupa un efort sustinut si ochii tai au nevoie de o pauza dupa ce i-ai folosit ore in sir. Folosirea fara pauze a ochilor, conduce la supraincarcarea musculaturii oculare cu tensiune, si slabirea capacitatii lor naturale de focalizare asupra obiectelor dorite. De exemplu, muschii unui ochi se misca de aproximativ 100.000 de ori pe zi. Asta inseamna aproximativ 80 de kilometri daca am echivala acest efort cu muschii picioarelor. Pentru a-ti odihni ochii, tine-i inchisi pentru 1-2 minute si numara 30-40 de respiratii la fiecare 1-2 ore de lucru la calculator sau citit.
Mentii tensiunea in musculatura oculara. Acumularea tensiunii in organism si mai ales la nivelul globilor oculari are loc in timp si stocarea acesteea face ca muschii oculari sa se supraincarce si se vor transforma intr-un „conductor”. Acest lucru va face ca musculatura oculara sa isi piarda din mobilitate si flexibilitate. Cu cat musculatura oculara este mai inflexibila cu atat acuitatea vizuala va scadea si vei vedea din ce in ce mai slab si incetosat. Tensiunea este prezenta in organism tot timpul, nu o poti stopa sa nu apara, dar poti stopa acumularea ei. In primul rand trebuie sa stii ca tensiunea apare in corp in urmatoarele conditii/imprejurari: lucrul indelungat stand pe scaun, face ca musculatura spatelui sa slabeasca si astfel permite celei mai mici tensiuni din oranism, sa se acumuleze in zona umerilor si gatului, implicit a ochilor; stresul si energia nociva a gandurilor negative; lipsa de miscare. Tensiunea oculara se poate elibera usor si rapid, printr-o metoda simpla ce consta in balansul corpului de la stanga la dreapta si invartirea usoara a gatului. O alta modalitate simpla de a elibera tensiunea din zona ochilor este cascatul.
Nu dormi suficient. Lipsa somnului contribuie la suprasolicitarea musculaturii ciliare care in timp, va duce la scaderea drastica a acuitatii/capacitatii vizuale. Dupa cateva nopti fara somn, ochii incep sa fie iritati, sa prezinte senzatii de usturime si se inrosesc. In timpul somnului elementele nutritive din corp hranesc si regenereaza celulele organismului cat si ochii. Un somn eficient accelereaza procesul de recuperare a organismului si permite musculaturii oculare sa se relaxeze corespunzator.
Mentii privirea fixa in timpul cititului sau a activitatilor la calculator. Ochii sunt creati si adaptati pentru o vedere tridimensionala, rapid schimbatoare si multifocala. Dar atunci cand citim, lucram la calculator, privim la televizor si alte activitati de la mica distanta, suntem tentati sa privim fix. Privitul fix duce la scaderea numarului de clipiri, provocand uscaciunea ochilor. Prin clipit, fluidul nutritiv din lacrimi, asemenea unui lubrifiant, este distribuit pe suprafata corneei. In lipsa clipitului are loc uscaciunea si iritarea ochilor. Un alt lucru care duce la uscaciunea ochilor este purtarea lentilelor de contact care interfereaza cu clipitul, ceea ce in mod normal are loc o data la 3 secunde. Clipeste constient, fara ochelari, chiar de acum, o data la 10 secunde. Este o modalitate simpla si eficienta prin care poti incepe imbunatatirea vederii tale.
Lipsa activitatilor sportive. Atat corpul cat si vederea ta sunt concepute pentru o viata dinamica si mereu schimbatoare. Un studiu efectuat de Universitatea Columbia din Statele Unite, a relevat faptul ca efectuarea de miscare zilnica pentru un minim de 10-20 minute pe zi reduce tensiunea oculara cu aproximativ 20%. Exercitiile fizice face ca inima sa pompeze mai mult sange catre diferite zone din corp. Astfel, sangele isi va intensifica fluxul la nivelul ochilor si le va stimula activitatea. Nu trebuie sa faci sport de performanta; mersul pe jos, zilnic, este un bun exercitiu.
Lipsa antrenamentului de vedere. Pierderea conditiei fizice a vederii are loc treptat, nu peste noapte. Tot in timp si treptat are loc si recuperarea sau pastrarea vederii bune. Dar, ca in orice domeniu in care se doreste performanta in ceea ce se face, este necesar un antrenament zilnic. Daca stai in scaun ore in sir si nu faci deloc miscare, iti va scadea capacitatea la efort cand vei vrea sa parcurgi o distanta lunga pe jos. Vei rezista o distanta foarte scurta si apoi vei obosi si poate vei capata si o febra musculara. La fel e si cu ochii, daca petreci multe ore, zi de zi folosindu-i doar pe distante scurte – citind intr-o carte sau la calculator – ochii tai vor fi adaptati doar pentru distante scurte.