Ziua Internationala a Stangacilor este sarbatorita la 13 august, avand ca scop sensibilizarea opiniei publice cu privire la dificultatile si frustrarile cu care stangacii se confrunta in viata de zi cu zi, potrivit agerpres.ro.
Pentru stangaci, existenta este dificila intr-o lume a dreptacilor; robinetele, instrumentele muzicale, aparatura electro-casnica, mouse-ul calculatorului, totul pare construit pentru utilizarea lor exclusiva de catre dreptaci. De asemenea, organizatorii doresc sa determine firmele producatoare de articole casnice sa ia in considerare si nevoile stangacilor atunci cand creeaza design-ul produselor.
Sarbatoarea cuprinde meciuri, activitati distractive, concursuri. Dictatura dreptacilor va fi abolita pentru o zi si toti participantii vor incerca sa fie ‘stangaci’ pe parcursul manifestarilor.
Pana in prezent, nu s-a descoperit o explicatie stiintifica definitiva pentru folosirea prioritara a mainii stangi in locul celei drepte, dar se presupune ca este o problema genetica. Aproximativ 13% din populatia globului este stangace.
Exista numeroase superstitii in legatura cu stangacii: in iconografia crestina, diavolul este infatisat ca fiind stangaci, spiritele rele se furiseaza peste umarul stang si tocmai de aceea se arunca sare, varsarea solnitei inseamna ghinion si acesta poate fi contracarat doar prin aruncarea unei cantitati mici de sare peste umarul stang; daca te mananca palma dreapta primesti bani, dar daca te mananca palma stanga, atunci dai bani; daca ti se bate ochiul drept, te intalnesti cu un prieten, daca ti se bate cel stang, vezi un dusman; daca pleci intr-o calatorie cu piciorul stang, vei avea ghinion, etc.
Printre cei mai cunoscuti stangaci se numara: Iulius Cezar, Charlie Chaplin si Barack, printul William al Marii Britanii, Marilyn Monroe, Leonardo da Vinci, Jimi Hendrix, Martina Navratilova, Nicole Kidman, Barack Obama, actualul presedinte al SUA.