Institutul National de Statistica (INS) a concluzionat luni ca in luna iulie preturile de consum au scazut cu 0,34% fata de luna anterioara. Cele mai mari reduceri de preturi fiind inregistrate la categoriile „legume si conserve de legume” – 13,3% si „fructe si conserve din fructe” – 4,49% in timp ce scumpirile cele mai mari au fost la tigari si electricitate.

Altfel spus preturile la tigari si energia electrica au urcat cu 8,04%, respectiv 5,57%, iar in ceea ce priveste serviciile principala crestere, de aproape 9%, este cea cu apa, canalizarea si salubritatea.

Banca Nationala a Romaniei a redus saptamana trecuta prognoza de inflatie pentru acest an si anul viitor, la 3,1%, de la proiectia anterioara de 3,2%, respectiv 3,3%. Tinta de inflatie a bancii centrale este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

„La sfarsitul lunii septembrie, poate chiar mai devreme, inflatia va intra in intervalul de variatie din jurul tintei”, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

In iunie preturile de consum ale populatiei au stagnat fata de luna anterioara, rata anuala a inflatiei plasandu-se la 5,37%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.