Acasă Stirile zilei Social Ziua de 8 Martie, o minciuna mondiala! Care este adevarata semnificatie a...

Ziua de 8 Martie, o minciuna mondiala! Care este adevarata semnificatie a acestei zile!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ce a urmarit L’Humanité?

Vreme de 22 de ani, nimeni nu si-a pus problema autenticitatii mitului feministelor americane. In 1977, Françoise Picq si alte patru cercetatoare vor sa verifice povestea. Picq declara: „Am intalnit mai multe variatiuni privind decorul – soare primavaratec sau viscol – sau protagonistele – textiliste, tesatorese, croitorese; accentul era pus cand pe lupta impotriva represiunii, cand pe juramintul solemn de a se reintalni in fiecare an. Dar toate textele erau de acord asupra datei si locului – 8 martie 1857, New York – si asupra semnificatiei fondatoare a evenimentului”.

Evident ca acesta crea mai multa emotie decat o reuniune obscura a femeilor in anticamera Internationalei Socialiste. Urcand pe firul istoriei, cele cinci descopera prima stire despre „eveniment” in L’Humanité din 1955. „De ce a fost nevoie, in plin Razboi Rece, sa dai sarbatoririi Zilei Femeii o origine mai veche, mai spontana decat cea a unor membre de partid? De ce s-a dorit detasarea zilei de 8 martie de istoria sa sovietica”, si-a pus problema grupul de cercetatoare.

Se pare ca la originea mistificarii ar fi stat tensiunile din miscarea comunista franceza, dintre Confederatia Generala a Muncii (CGT) si Uniunea Femeilor Franceze (UFF). „Madeleine Colin dorea sa reancoreze 8 martie de istoria luptei femeilor militante, in vreme ce UFF o transformase intr- un fel de Zi a Mamelor, ca in URSS”, explica Françoise Picq. In lagarul comunist, sarbatoarea de 8 martie nu mai era tocmai o zi de lupta a femeilor. „Cum li se dadea voie sa plece cu doua ore mai devreme de la serviciu, femeile preferau sa profite si sa mearga la coafor”, spune cercetatoarea.

Ziua in care Femeia devine Barbat

In Romania, Ziua Femeii a pastrat acea tenta familiala specifi ca fostului lagar comunist: fl ori, pupaturi, mici cadouri, petreceri. In Occident, insa, 8 martie este o zi de proteste, de manifestatii. De afi rmare a Identitatii Femeii Emancipate. O Zi a Femeii-Barbat. A anti-Femeii.

Iata, de exemplu, cum se va sarbatori 8 martie 2015 in aceeasi Franta unde s-a nascut mistifi carea istorica: la Paris va avea loc al Patrulea Mars Mondial al Femeilor, organizat o data la cinci ani.

„Cata vreme toate femeile din lume nu vor fi libere, vom ramane in mars”, se arata pe site-ul organizatoarelor. „Marsul Mondial al Femeilor vrea sa termine cu Patriarhatul, cu Capitalismul si cu Rasismul, cele trei sisteme de represiune care ne controleaza vietile in lumea intreaga”, isi mai propun organizatoarele.

De notat ca actiunea se bucura de sprijinul ofi cial al Guvernului Francez, care le pune militantelor propriul site (www. gouvernement.fr) la dispozitie pentru a se exprima.

O simpla cautare pe google va ofera un tablou al miscarilor de protest programate in Occident si de acest 8 martie: Sexismul, Drepturile Reproducerii, Opresiunea, Avortul, Biserica, Austeritatea, Egalitatea, Progresul, toate acestea si multe altele sunt motive pentru ca duminica mii si mii de femei sa iasa in strada si sa lupte. Nu rareori aceste proteste se lasa cu violente.

In Romania, femeile inca se bucura de zambile.

Sursa: evz.ro