Acasă Stirile zilei Zi decisivă pentru viitorul României: Parlamentul dezbate lista de miniştrii a Cabinetului...

Zi decisivă pentru viitorul României: Parlamentul dezbate lista de miniştrii a Cabinetului Ponta

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Lista de miniştrii a Cabinetului Ponta are nevoie luni după-amiază de votul de încredere al Parlamentului, după ce acestia vor fi audiaţi în comisii. Ppremierul desemnat mizează pe o majoritate confortabilă, în condiţiile în care a încheiat un protocol cu UNPR, un act similar urmând să fie semnat cu grupul minorităţilor. Analiştii estimează că un eşec al votului de astăzi ar arunca România într-un adevărat dezastru economic, în vreme ce trecerea guvernului de votul Parlamentului şi continuarea acordului cu organismele internaţionale ar da stabilitate economiei.

Cei 20 de miniştri şi miniştri delegaţi propuşi de Victor Ponta pentru a face parte din Cabinetul său vor fi audiaţi de comisiile parlamentare de specialitate în cursul dimineţii de luni, începând de la ora 10.00, la ora 16.00 fiind programat să se reunească plenul comun pentru votul de învestitură.

Victor Ponta a prezentat la 1 mai lista Guvernului:

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, desemnat pentru portofoliul Finanţelor, este propus totodată pentru unicul post de vicepremier;

Daniel Chiţoiu (PNL) a fost nominalizat ministru al Economiei,

Ioan Rus (PSD) – ministru de Interne,

Andrei Marga (PNL) – ministru al Afacerilor Externe,

Titus Corlăţean (PSD) – ministru al Justiţiei,

Corneliu Dobriţoiu (PNL) – ministru al Apărării Naţionale,

Leonard Orban – ministru al Afacerilor Europene,

Mircea Diaconu (PNL) – ministru al Culturii,

Daniel Constantin (PC) – ministru al Agriculturii,

Ovidiu Silaghi (PNL) – ministru al Transporturilor,

Eduard Hellvig (PNL) – ministru al Dezvoltării Regionale,

Dan Nica (PSD) – ministru al Comunicaţiilor,

Vasile Cepoi – ministru al Sănătăţii,

Ioan Mang (PSD) – ministru al Educaţiei,

Rovana Plumb (PSD) – ministru al Mediului,

Mariana Câmpeanu (PNL) – ministru al Muncii,

Victor Paul Dobre (PNL) – ministru delegat pentru Administraţie,

Lucian Isar – ministru delegat pentru Mediul de Afaceri,

Mircea Duşa (PSD) – ministru pentru relaţia cu Parlamentul,

Liviu Pop – ministru delegat pentru Dialog Social.

 

Schimbări în lista de miniştrii a Cabinetului Ponta

Iniţial, lista conţinea şi propunerea ca Victor Alistar să fie ministru delegat pentru strategii guvernamentale, însă în urma criticilor premierul desemnat a decis ca acesta să nu fie printre miniştrii pe care îi va propune acum Parlamentului, el nefăcând însă o altă nominalizare.

Faţă de lista membrilor Cabinetului anunţată iniţial, şi propunerea pentru Ministerul Educaţiei a fost schimbată, senatorul PSD Ioan Mang înlocuind-o pe Corina Dumitrescu.

 

Alianţe imorale

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, duminică seară, că va solicita, luni, votul Parlamentului pentru învestirea Guvernului bazându-se pe cei 232 de parlamentari care costituie grupurile parlamentare ale USL, dar şi pe voturile UNPR şi ale grupului minorităţilor.

Preşedinţii PSD şi UNPR, Victor Ponta şi, respectiv, Gabriel Oprea, au semnat, miercuri, un protocol pentru susţinerea Guvernului USL.

Potrivit lui Ponta, acordul dintre USL şi grupul minorităţilor a fost deja finalizat, acesta urmând să fie semnat luni dimineaţă.

 „Mă bazez pe o majoritate stabilă care să permită Guvernului USL până la alegeri să pună în practică obiectivele pentru care vine la guvernare”, a spus Ponta.

Ponta urmează să se întâlnească luni dimineaţă şi cu reprezentanţii UDMR.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că va avea luni, la ora 10.00, o întâlnire cu premierul desemnat Victor Ponta, cu care va discuta „teme politice”, spunând că el nu a întrerupt niciodată dialogul cu Ponta şi cu liderii USL.

Senatorul UDMR Marko Bela susţine însă că este „cam greu” pentru Uniune să susţină un guvern care promite, ca primă măsură, anularea unei HG privind drepturile minorităţilor, afirmând că „ar fi o premieră foarte tristă şi foarte periculoasă în România să se anuleze un drept deja dobândit”.

 

PDL formează Opoziţia

PDL va vota împotriva învestirii Guvernului Ponta, atât în comisiile parlamentare cât şi în plen. Preşedintele Traian Băsescu nu crede că Guvernul Ponta va avea probleme la votul în Parlament. „Aşa cum se prefigurează majoritatea, nu cred că are niciun fel de probleme să treacă”, a spus el.

Chestionat pe cine ar desemna premier dacă acest guvern nu ar trece, Băsescu a spus: „Ar fi un dezastru să prelungim criza politică”.

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului în care se va da vot asupra listei Cabinetului Ponta este programată să înceapă la ora 16.00. Conform Regulamentului, după aprobarea ordinii de zi, preşedintele de şedinţă dă cuvântul candidatului desemnat pentru funcţia de prim-ministru, în vederea prezentării programului de guvernare şi a listei Guvernului. În continuare, iau cuvântul reprezentanţii grupurilor parlamentare pentru exprimarea punctelor de vedere, iar după încheierea dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret şi se exprimă prin bile.

 

Guvernul are nevoie de 231 de voturi

Potrivit Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, astfel că, pentru aprobarea Cabinetului Ponta sunt necesare 231 de voturi „pentru”.

Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului.

În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Conform Constituţiei, preşedintele poate să dizolve Parlamentul dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.