Acasă Multimedia Fotogalerie Zece alimente sanatoase VS. zece alimente NEsanatoase! FOTO!

Zece alimente sanatoase VS. zece alimente NEsanatoase! FOTO!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

1cartofi prajiti5. Cartofii prajiti

Procesul de prajire determina o crestere dramatica a continutului de grasime – 17 g grasime/portie (31% din necesarul zilnic la adult) si un plus de calorii – 235. Tipul de grasime continut (lipide saturate) transforma cartoful intr-o „bomba cu ceas”, predispunand la aparitia bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip II si cancerului (exista studii care atesta dublarea riscului de cancer la san la femeile care in copilarie au consumat periodic cartofi prajiti).

– Cartofii prajiti sunt de regula preparati din cartofi albi care, in urma metabolizarii, se transforma mai rapid in glucoza. Cand consumam alimente bogate in carbohidrati rapid absorbabili, ne obligam organismul sa ii foloseasca imediat, fie ca sursa de energie, fie sa ii stocheze sub forma de grasime. Consecintele sunt aparitia obezitatii si cresterea riscului de boli cardiovasculare si diabet.

– Cartofii prajiti in uleiuri sunt extrem de daunatori, deoarece contin amidon, iar grasimile incinse in preajma amidonului genereaza o substanta puternic neurotoxica si cancerigena, numita acrilamida. Doza zilnica admisa de acrilamida este de 1 mg, iar la prajeli se genereaza in jur de 20 mg. De asemenea, daca folosim grasimi nerezistente la prajit, precum uleiul de floarea-soarelui, se genereaza suplimentar alti compusi toxici (acizi grasi trans polinesaturati), iar nocivitatea devine si mai mare deoarece acestia se descompun rapid si se oxideaza.