Administratia Nationala de Meteorologie a emis, vineri, o serie de avertizari Cod Galben si Cod Portocaliu de canicula, valabile, la nivel regional, in intreaga tara, pana duminica.

Conform meteorologilor, vineri, 24 iulie, vremea se va mentine calduroasa, caniculara, iar sub Cod Galben se vor afla zone din Banat, sudul Crisanei, cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Moldovei si local in Transilvania. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-37 de grade si izolat 38 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. Instabilitatea atmosferica va fi temporar accentuata in special in nord-vestul si nordul tarii, precum si la munte.

Codul Galben va ramane in vigoare si sambata, 25 iulie, cand vremea va fi caniculara in cea mai mare parte a tarii. Temperaturile maxime se vor situa frecvent intre 35 si 37 de grade, iar indicele temperatura-umezeala ITU va depasi pragul critic de 80 de unitati, mai ales in zonele de campie si de podis.

Tot sambata intra in vigoare avertizarea Cod Portocaliu de canicula in judetele Bihor, Arad, Timis, Vaslui, Galati, precum si in zona de campie a judetelor Bacau si Vrancea. In aceste zone vor fi temperaturi maxime care se vor situa in jurul valorii de 38 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Potrivit ANM, pe parcursul zilei de duminica va fi Cod Galben de caldura si disconfort termic in Oltenia, Muntenia, precum si in cea mai mare parte a Moldovei si Dobrogei. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-37 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati.

De asemenea, in judetele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, inclusiv in municipiul Bucuresti, Ialomita, Calarasi, Braila, Galati, Vaslui, precum si in zona de campie a judetelor Bacau, Vrancea si Buzau, va fi in vigoare Codul Portocaliu de canicula. Aici, temperaturile maxime vor fi de 38-39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

ANM precizeaza ca in regiunile vestice, nordice si centrale instabilitatea atmosferica va fi accentuata, iar temperaturile vor scadea. Valul de caldura va persista in urmatoarele zile in regiunile sudice si estice.

In functie de evolutia si intensitatea fenomenelor meteorologice, meteorologii vor actualiza prezentele informari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.