Acasă Stirile zilei Alerta printre pariori! Joci la pariuri online!? Vezi ce vrea sa faca...

Alerta printre pariori! Joci la pariuri online!? Vezi ce vrea sa faca statul cu contul tau

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Guvernul a pus o femeie sa ii scormoneasca pe romani. Se numeste Odeta Cristinela Nestor si este presedinta Oficiului National pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Dupa 10 septembrie, ONJN va restrictiona accesul si conturile pe care romanii le au pe site-urile de pariuri nelicentiate.

O noua lege care reglementeaza activitatea pariurilor online este pe cale sa bulverseze viata a milioane de romani. Pana acum, agentii de pariuri celebre in lume, precum william hill, bwin, bet365 sau unibet, jucatori mari pe piata de profil, functionau in afara legii in Romania. Pariorii de la noi (care sunt de ordinul milioanelor) jucau astfel ilegal, fiind socotiti infractori. Doar ca legea nu s-a aplicat. Viitorul arata insa diferit, scrie libertatea.

O lege noua, intrata in vigoare luna trecuta, ii transforma din potentiali infractori in potentiali contravenienti. O trecere la o viata mai blanda. Doar in aparenta, fiindca amenintarile cu aplicarea legii sunt de aceasta data reale si vin de la o institutie nou-infiintata a statului (in 2013), ONJN – Organizatia Nationala a Jocurilor de Noroc. ONJN-ul promite, dupa modelul sperietoarei ANAF, ca ii va controla la sange pe romani si ii va sanctiona, urmand sa le ia urma cu ajutorul bancilor. Caz in care multi vor ajunge sa isi inchida conturile, de teama amenzilor. Presiunea se va muta, astfel, pe casele de pariuri, care vor dori cu orice pret sa obtina licenta in Romania, ca sa nu-si piarda clientii dintr-o piata europeana importanta, asa cum este socotita cea romaneasca.

Doar ca, pentru a lua licenta de functionare, marii operatori trebuie sa plateasca din urma 20% din profitul realizat din decembrie 2010 si pana in prezent. Este o miza de sute de milioane de euro pentru statul roman, iar marile agentii mondiale au batut, deocamdata, in retragere. Acum, un om cu domiciliul in Romania nu-si mai poate deschide un cont de pariuri la bwin, unitbet sau la bet365, dar sunt active conturile facute inainte de aparitia legii in Romania. Acestea din urma sunt tot ilegale si li se va lua urma cat de curand. Doar trei operatori au obtinut drept provizoriu de operare in Romania: Stanleybet, Netbet si Winmasters.

“Ii atentionam pe toti cei care joaca pe platformele online ca, dupa data de 10 septembrie, le va fi restrictionat accesul catre platformele de joc si va exista o mare probabilitate ca banii pe care ii au pe aceste platforme sa fie blocati. Bancile sunt obligate sa ne ofere tot concursul, in acest sens. Iar operatorii de pariuri care vor licenta trebuie sa-si achite datoriile din urma, in timp de 90 de zile, adica 20% din profitul obtinut din decembrie 2010 incoace. Daca nu, o sa-i alergam si ii vom gasi!”, este mesajul dur lansat de Odeta Cristinela Nestor. Amenda pentru un parior prins in “ofsaid” este intre 5.000 si 10.000 de lei.

Romania a devenit patria pariurilor. Conform statisticilor, peste 1.000.000 de romani pariaza in mod constant. Cu conturi online cu tot, sunt 1.500.000 de jucatori. Peste 7,5% din populatie! Jocurile de noroc – de la loto la pariuri sportive – reprezinta o industrie uriasa, de peste 1.000.000.000 de euro anual. In Romania functioneaza 3.700 de agentii de pariuri. Numar comparabil cu cel al farmaciilor, care ajunge la 5.000, dupa o estimare recenta. Potrivit unui studiu PricewaterhouseCoopers, pe datele financiare ale anului 2012, contributia directa si indirecta la PIB a industriei pariurilor in cota fixa este de 141 milioane euro (0,11% din PIB).

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos