Acasă Stirile zilei Bani Volkswagen şi Peugeot Citroen vor să se împrumute ieftin de la BCE

Volkswagen şi Peugeot Citroen vor să se împrumute ieftin de la BCE

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Producătorii auto Volkswagen şi PSA Peugeot Citroen analizează accesarea unor împrumuturi prin programul de lichidităţi al Băncii Centrale Europene (BCE) destinat susţinerii băncilor din zona euro, procedeu ce ar putea reduce costurile de finanţare ale constructorilor auto din Europa.

Grupul german Volkswagen a anunţat că se gândeşte să împrumute bani prin operaţiunile BCE de refinnaţare pe termen lung, un program lansat de banca centrală în decembrie pentru a reduce presiunea pe finanţarea instituţiilor de credit din zona euro, în contextul crizei, scrie Financial Times.

Peugeot-Citroen, al doilea mare producător auto european după vânzări, a anunţat, de asemenea, că divizia de creditare Banque PSA discută contractarea unui împrumut BCE şi ar putea oferi garanţii de circa un miliard de euro.

Peste 500 de bănci din Europa au împrumutat 489 miliarde de euro de la BCE în decembrie, cu dobândă de 1%, operaţiunea având ca scop evitarea unei crize de lichiditate. O a doua licitaţie în cadrul programului LTRO va avea loc în februarie, iar mulţi analişti anticipează un nivel al împrumuturilor cel puţin similar cu decembrie.

Deşi programul nu este deschis companiilor, Volkswagen şi Peugeot vor putea participa prin diviziile bancare, care acordă în mod normal credite pentru achiziţia de maşini.

Conglomeratul industrial Siemens şi producătorul auto BMW, care deţin de asemenea licenţe bancare, au refuzat să comenteze asupra unei posibile participări la programul de împrumuturi al BCE. Renault nu intenţionează să acceseze fonduri de la BCE, au declarat pentru Financial Times surse apropiate situaţiei.