Acasă Stirile zilei Stiinta VISUL OMENIRII de a cuceri necunoscutul de pe MARTE s-ar putea incheia!...

VISUL OMENIRII de a cuceri necunoscutul de pe MARTE s-ar putea incheia! Ce RISCURI au descoperit recent cercetatorii!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Visul de a cuceri planeta rosie s-ar putea incheia dupa ce oamenii de stiinta de la NASA au descoperit recent ca misiunile cu echipaj uman prea indelungate in spatiul cosmic, cum ar fi pe Marte, pot afecta grav si probabil chiar iremediabil vederea astronautilor.

„Despre aceasta problema nu stim inca foarte multe lucruri, cu exceptia faptului ca ne poate opri din drumul spre Marte”, a comentat Mark Shelhamer, cercetator-sef in cadrul Programului Human Research al NASA de la Centrul Spatial Johnson din Houston.

Corpul astronautilor sufera in conditiile de microgravitatie din spatiu. Spre exemplu, daca astronautii nu urmeaza un program strict de exercitii fizice in timp ce se afla in misiune pe Statia Spatiala Internationala (ISS), musculatura li se atrofiaza, iar oasele pierd calciu, devenind din ce in ce mai friabile cu cat perioada de sedere in spatiu este mai lunga.

Insa calatoriile spatiale pot afecta si vederea. Oamenii de stiinta au fost constienti de acest risc reprezentat de calatoriile in spatiu pentru ochi de mai multi ani, insa abia acum au inceput sa inteleaga cat de serioasa este problema.

„In ultimii 40 de ani au fost semnalari cu privire la pierderi ale acuitatii vizuale legate de misiunile in spatiu”, conform unui raport al NASA din 2012.

„Pana recent se credea ca aceste probleme sunt trecatoare, insa o comparatie realizata prin analize oculare pre si post iesire in spatiu a identificat un risc potential de afectare permanenta a vederii din cauza expunerii la microgravitatie”.

Aceasta problema nu este restransa la cativa astronauti. Incepand cu anul 1989, examinarile la revenirea din misiune realizate pe 300 de astronauti american au demonstrat ca 29% dintre membrii echipajelor navetelor spatiale (care au stat cate 2 saptamani in spatiu) si respectiv 60% dintre astronautii din echipajele ISS (misiuni de 5 — 6 luni pe orbita) inregistrau o degradare a acuitatii vizuale, conform unui raport publicat anul acesta de Academia Nationala de Stiinte a SUA.

Desi nu sunt siguri, medicii sunt de parere ca aceste probleme de vedere ar putea fi provocate de cresterea presiunii intracraniene pe perioada misiunilor in spatiu. Lichidul cefalorahidian se misca liber prin cutia craniana, in spatiu, ceea ce nu se intampla pe Pamant, unde miscarea sa este limitata de gravitatie.

„Presiunea crescuta a lichidului cefalorahidian, care inconjoara creierul, afecteaza nervul optic si apasa asupra partii din spate a globilor oculari”, conform lui Shelhamer.

In aceste conditii astronautii pot pierde din acuitatea vizuala, iar aceste probleme pot persista pentru lungi perioade de timp dupa revenirea pe Pamant si in unele cazuri pot fi ireversibile, ceea ce reprezinta o problema majora pentru viitoarele misiuni de lunga durata, cum ar fi o eventuala misiune spre Marte, a mai adaugat el.

Tinand cont de tehnologiile actuale de propulsie in spatiu, zborul spre Marte ar dura, in cel mai bun caz, un an, la care se adauga si timpul pe care astronautii il vor petrece la suprafata planetei.

O posibila metoda de a combate efectele negative ale microgravitatiei asupra organismului astronautilor ar fi gravitatia artificiala obtinuta in niste navete cosmice rotative.

„Echipajul ar putea fi trimis la culcare atunci cand naveta incepe sa se invarta, si astfel ar dispune de 8 ore pe zi de gravitatie artificiala care ar pondera efectele negative ale microgravitatiei”, a sustinut Shelhamer, oferind o posibila solutie pentru aceasta problema.

Sursa: mediafax.ro