Acasă Stirile zilei VIDEO: Rolls-Royce a prezentat un nou motor… din LEGO

VIDEO: Rolls-Royce a prezentat un nou motor… din LEGO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Rolls-Royce, care construieste – printre altele – si motoare pentru avioane, a prezentat la Salonul Aeronautic de la Farnborough de saptamana asta cea mai noua versiune a propulsorului Trent 1000.

Nu produce nici o forta de tractiune, dar este o replica la scara 1:2 impecabil realizata a turbofan-ului adevarat. Si este alcatuit in totalitate din piese LEGO – 152.455 de bucati, ca sa fim mai exacti.

Motorul LEGO cantareste 306 kg si are un diametru al elicii de 1.524 mm, comparativ cu 5.765 kg si 2.742 mm, cat masoara propulsorul adevarat.

Impresionanta constructie este deschisa partial, expunand componentele interne ale motorului, inclusiv palele complexe ale turbinei care se prelungesc in exterior pentru cresterea debitului de aer si o camera de combustie detaliata din blocuri de plastic.

Adevaratul Trent 1000 este unul din cele doua motoare – alaturi de General Electric Genx-1B – folosite pentru propulsia masivului Boeing 787. Iar asta spune multe despre complexitatea acestei masinarii.

Drept urmare, modelul LEGO nu este o idee atat de rea pentru a atrage o atentia in timpul unui salon aglomerat. Intregul motor este compus din aproximativ 160 de componente separate, si i-a mancat cam opt saptamani unei echipe de patru oameni sa-l construiasca (vezi clip).

Insa intrebarea care va incolti in mintea majoritatii copiilor este una singura: Cat va costa kitul LEGO? Se pare ca, in ciuda complexitatii aparente, s-au folosit destul de putine piese speciale, asa ca sunt sunt sanse mari de reusita si in cazul folosirii unor kituri aeronautice obisnuite – la fel de spectaculoase, dar cu mult mai simple constructiv.

Desi asociem de cele mai multe ori brandul Rolls-Royce cu divizia Rolls-Royce Motor Cars, merita amintit ca glorioasa companie engleza are o lunga traditie in constructia de motoare pentru avioane, ce dateaza inca din timpul Primului Razboi Mondial, iar conceptul original a fost stabilit de Frank Whittle – unul dintre co-inventatorii motorului cu reactie – in anii 40.

Frank Whittle abia daca implinise varsta de trei ani in 1910 cand, cel mai probabil, inca se mai scapa pe el in perioada in care Herni Coanda facea primele demonstratii cu al sau avion revolutionar – Coanda-1910.