Premierul Victor Ponta a declarat ca principala prioritate a actualului guvern este sa asigure functionarea spitalelor, a Ministerului Administratiei si Internelor si plata pensiilor, in conditiile in care bugetul pe 2012 nu prevede resurse pentru ultimele 45 de zile ale anului in curs.

„Prioritatea numarul unu in acest moment a Guvernului este finalizarea anului 2012, pentru ca incepand cu 15 noiembrie – asa s-a prevazut anul trecut in buget – nu exista nicio resursa pentru functionarea spitalelor, pentru Ministerul Administratiei si Internelor, pentru o parte din pensii. Si atunci, profitand de incasari mai bune la buget (…) si rearanjand cheltuielile, va spun sincer ca prioritatea numarul unu este sa stiu ca pana la 31 decembrie 2012, pensii, salarii, functionarea institutiilor publice si incalzirea putem sa le asiguram”, a afirmat Ponta, precizand ca fosta guvernare a aprobat un buget din care lipsesc finantarile pentru ultimele 45 de zile.

El a mentionat ca solicitarile de alocari pana la sfarsitul anului se ridica la suma de 3,5 miliarde de lei.

„Sunt multe alte lucruri neacoperite – vorbim de finantarea din bugetul de stat a programelor europene POSDRU. Blocandu-se platile europene, trebuie sa finantezi din bugetul de stat. (…) Cred ca este cel mai mare esec al Romaniei in primii sai sapte ani de aderare la UE”, a punctat premierul.

Ponta a dat asigurari insa ca exista fonduri pentru reintregirea salariilor bugetarilor, rambursarea catre pensionari a unei cote din contributiile de asigurari de sanatate percepute nelegal si alocatiile pentru mame.

„Ministerul Finantelor, din realocarile pe care le-am facut, din incasari suplimentare si dintr-un venit care nu fusese previzionat – cel referitor la banii din vanzarea licentelor 4G -, va reusi sa acopere in parte solicitarile celorlalte ministere si vom face in asa fel incat Sanatatea, pensiile, MAI sa functioneze”, a spus Victor Ponta.

Intrebat daca nu poate depune o plangere penala impotriva predecesorilor sai pentru subminarea economiei nationale, premierul a spus ca bugetul a fost aprobat de Parlament in conditiile in care fostul premier Emil Boc a explicat ca nu existau la acel moment bani.

„Fiecare guvern, inclusiv cel pe care il conduc, are aceasta restrictie de a respecta ceea ce a stabilit cu institutiile financiare internationale. Cand va spun ca nu avem bani pentru toate alocarile, o spun in conditiile in care ramanem cu un deficit de 2,2% din PIB. Daca facem deficit 3% sau 4%, sigur ca sunt bani”, a sustinut Ponta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.