Acasă Stirile zilei Victor Ponta a fost desemnat ca premier. Băsescu i-a dat Guvernul pe...

Victor Ponta a fost desemnat ca premier. Băsescu i-a dat Guvernul pe mână

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Preşedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta, copreşedinte al Uniunii Social Liberale, a fost desemnat vineri de preşedintele Traian Băsescu drept candidat la funcţia de prim-ministru.

 „Astăzi am avut consultări cu partidele în vederea desemnării unui nou prim-ministru. Vă pot prezenta foarte pe scurt poziţia fiecărui partid, pentru a înţelege la ce ne putem aştepta. Minorităţile au spus că vor rămâne consecvente abordării pe care au avut-o dintotdeauna – vor susţine orice prim-ministru desemnat. UNPR nu a avut o propunere pentru funcţia de prim-ministru. Mesajul principal al UNPR a fost cel care l-a definit şi până acum, adică stabilitate. UDMR nu a avut o opţiune pentru desemnarea unui prim-ministru. PDL nu a avut o opţiune pentru desemnarea unui premier. PSD este singurul partid care a avut o opţiune pentru desemnarea unui prim-ministru, care a fost susţinută şi de PNL şi de PC. Ca atare, există un singur nume pronunţat şi acesta este Victor Ponta. Drept pentru care l-am invitat la Cotroceni, am semnat decretul şi îi încredinţez misiunea de a forma noul Cabinet”, a spus Băsescu, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, după consultările cu partidele parlamentare.

În opinia sa, nu s-a întâmplat nimic dramatic pentru România, odată cu votul din Parlament pentru moţiunea de cenzură.

„Astăzi nu s-a întâmplat nimic dramatic pentru România, a fost doar un proces democratic desfăşurat în Parlament, care a probat că Guvernul Mihai Ungureanu nu mai avea majoritate parlamentară. Ca atare, conform aceloraşi principii democratice, care ne validează majorităţile numai în Parlament, opţiunea către domnul Victor Ponta a fost cu atât mai legitimă”, a spus şeful statului.

Consultările preşedintelui Traian Băsescu cu formaţiunile parlamentare s-au încheiat, vineri, la Palatul Cotroceni.

UNPR a fost ultima formaţiune politică cu care şeful statului a discutat, în contextul adoptării moţiunii de cenzură a Opoziţiei şi retragerii încrederii Guvernului Ungureanu de către Parlament, reprezentanţii acestui partid alegând, la fel ca şi cei ai minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară din Camera Deputaţilor, să nu facă declaraţii.

Consultările preşedintelui Băsescu pentru desemnarea unui nou premier au început cu reprezentanţii PDL.

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat că noul Guvern trebuie să ia „imediat” decizia majorării salariilor bugetarilor, afirmând că acest lucru a fost deja pregătit. El a precizat că PDL nu va nominaliza un nou prim-ministru.

După PDL, au urmat reprezentanţii USL care l-au nominalizat pentru funcţia de premier pe Victor Ponta.

La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că decizia Parlamentului trebuie respectată, iar foarte repede trebuie desemnat un premier şi format un nou Guvern.

El a reafirmat că UDMR ar susţine organizarea de alegeri anticipate în septembrie. Şeful statului urmează să anunţe premierul. AGERPRES