Viata pe Pamant a aparut cu 60 de milioane de ani mai devreme decat se credea pana acum.

Momentul la care atmosfera terestra a devenit bogata in oxigen si propice vietii, cunoscuta ca „marele eveniment de oxidare”, se crede ca a avut loc in urma cu circa 2,4 miliarde de ani, informeaza dailymail.co.uk. Dar geologii din Irlanda si India au gasit recent dovezi ale unui astfel de eveniment de oxidare mai scurt, care a avut loc in urma cu 600 de milioane de ani.

Cercetatorii sustin ca un alt studiu sugereaza ca primele forme de viata care au produs oxigen au inceput sa se dezvolte pe Pamant cu 60 de milioane de ani mai devreme decat se credea anterior.

Oamenii de stiinta spun ca aceste forme de viata sunt responsabile de adaugarea oxigenului in atmosfera terestra, o piatra de temelie pentru evolutia vietii.

Geologii din India au gasit dovezi ale alterarii chimice a rocilor care a dus la formarea de sol foarte vechi, iar aceasta alterare s-a putut face doar in prezenta oxigenului.

Folosindu-se de cunostintele legate de degradarea unui izotop al uraniului, care in timp se transforma in plumb, oamenii de stiinta au putut stabili varsta solului la cel putin 3,02 miliarde de ani.

Modelul chimic al alterarii rocilor descoperit in solul foarte vechi, sau paleosol, cum il numesc geologii, este compatibil cu prezenta unor nivele mari de oxigen atmosferic in acea perioada, spun cercetatorii de la Trinity College din Dublin, care au colaborat cu specialistii de la Presidency University din Calcuta, India.

Solul studiat provine din zona Singhbhum Craton din Odisha, India, o regiune unde o parte a scoartei terestre a ramas stabila si neschimbata de miliarde de ani.

Cantitatea de oxigen necesara reactiilor chimice ale caror indicii au fost descoperite putea fi produsa doar de organisme capabile de fotosinteza, spun cercetatorii, care arata ca descoperirea ajuta la completarea unor spatii goale in ceea ce se stia despre evolutia planetei si aparitia vietii.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.