Acasă Stirile zilei Vaticanul si Biblioteca din Oxford vor posta online mai multe BIBLII si...

Vaticanul si Biblioteca din Oxford vor posta online mai multe BIBLII si MANUSCRISE rare!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Biblii si manuscrise rare in limbile ebraica si greaca vor fi postate online de Biblioteca Vaticanului si de Biblioteca Bodleiana din Oxford.

Manuscrisele si cartile vechi, care insumeaza 1,5 milioane de pagini, vor putea fi consultate la adresa http://bav.bodeian.ox.ac.uk, unele dintre acestea incepand de marti.

Lansat de Biblioteca Vaticanului si de Biblioteca Bodleiana a Universitatii Oxford, acest site face parte dintr-un proiect desfasurat pe o durata de patru ani, initiat in aprilie 2012 cu sprijinul unei fundatii culturale private, Fundatia Polonsky.

Scopul proiectului este reunirea textelor dispersate de-a lungul secolelor, pentru a putea fi consultate de cercetatori. Pe site va fi disponibila o Biblie a lui Gutenberg pastrata la Biblioteca Bodleiana, precum si o colectie de „editii princeps” ale acesteia, provenite din toata lumea.

O parte a colectiilor de manuscrise in ebraica si greaca, dar si a incunabulelor (carti tiparite in secolul al XV-lea, incepand cu 1450, in prima etapa a tiparului) provenite din cele doua biblioteci au fost alese de o comisie de cercetatori si de conservatori din lumea intreaga.

Doua treimi din textele in format digital provin din Biblioteca Vaticanului si o treime, din colectiile Bibliotecii Bodleiene.

Acest proiect furnizeaza celor doi parteneri „ocazia de a creste nivelul si capacitatea numerica a volumelor digitalizate, cu mare atentie fata de expunerea cartilor, foarte sensibile datorita starii de conservare, la eventuale deteriorari”, a precizat Vaticanul intr-un comunicat.

Sursa: mediafax.ro

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos