Vaccinarea impotriva tuberculozei, ca urmare a situatiei create in urma imunizarii nou-nascutilor, in care 115 copii au avut reactii adverse, a fost sistata temporar de catre Ministerul Sanatatii.

Pentru a nu mai exista suspiciuni cu privire atat la calitatea vaccinului contra tuberculozei  cat si la cazurile in care 115 bebelusii au avut reactii adverse la vaccin, ministrul Sanatatii, Raed Arafat, a solicitat o expertiza din partea Centrului European de Prevenire si Control a Bolilor Transmisibile (ECDC) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Am luat aceasta decizie nu pentru ca avem suspiciuni asupra calitatii vaccinului pe care il avem la dispozitie, ci pentru ca dorim sa asiguram populatiei datele clare si corecte, astfel incat sa nu mai existe suspiciuni pe aceasta tema. Am solicitat expertiza independenta, nu din lipsa de incredere in competenta profesionala a specialistilor nostri, ci pentru o totala transparenta si pentru a stopa speculatiile care pot pune in pericol intregul calendar de vaccinare in detrimentrul copiilor si al evolutiei sanatatii publice in Romania, a declarat ministrul Sanatatii, dr. Raed Arafat.

Ministrul Sanatatii a precizat ca solicitarea trimisa la Centrul European de Prevenire si Control a Bolilor Transmisibile (ECDC) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) vine din dorinta de a avea o opinie neutral si avizata a expertilor si  si ca acestia vor ajunge in Romania in maximum doua saptamani.

Avand in vedere ca exista puncte de vedere divergente ale specialistilor privind evolutia dupa vaccinarea cu BCG si in urma unei prime analize asupra situatiei create, am decis sa solicitam o opinie neutra si avizata. O echipa de experti ECDC si OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivita. Acestia vor lucra cu reprezentantii Comisiei de specialisti romani care a avut astazi o prima intalnire si de la care astept un raport preliminar, a declarant dr. Raed Arafat.

Sistarea vaccinului impotriva TBC nu va avea impact asupra sanatatii copiilor!

Asteptam sa vedem rezultatul final pe care il vor da expertii impreuna cu specialistii nostri. Apoi, vom decide care va fi mersul sau pasul urmator. Eu sper ca dupa ce totul este clarificat sa putem relua vaccinarile in mod normal. Daca vor aparea si alte aspecte le vom comunica intr-un mod transparent si corect. Cand vor veni expertii, vom comunica sosirea lor. Am transmis solicitarile oficiale. La momentul actual consider aceasta problema va ramane cel putin sub observatie si sub verificare, pana ce vom avea un raport final pe care sa-l dea specialistii nostri, in concordanta cu specialistii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii si de la Centrul European de Control si Prevenire a Bolilor Transmisibile, a declarat Raed Arafat.

Evolutia situatiei va fi facuta publica de catre Ministerul Sanatatii, iar sistarea vaccinarii pana la realizarea raportului final nu reprezinta un risc asupra sanatatii publice, masura fiind luata pe o perioada limitata.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifica a tuberculozei si se administreaza la nou-nascuti in maternitate. Vaccinul este inclus in calendarul national de imunizare al Ministerului Sanatatii si este gratuit.

Pe 16 noiembrie, zece bebelusi cu reactii adverse la vaccin au fost internati la Institutul “Marius Nasta” din Capitala, unde, in intervalul martie-noiembrie, au fost tratati din acelasi motiv alti 50 de copii. In total au fost inregistrate 115 cazuri.

Bebelusii au fost diagnosticati cu tuberculoza ganglionara, iar unii dintre ei au fost operati si se afla si acum sub tratament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.