Avocatul Marian Nazat este una dintre personalitatile baroului romanesc. Aflat de peste 30 de ani in slujba justitiei, intai ca procuror si apoi ca avocat in procese din toata tara, Marian Nazat a vazut si a cunoscut poporul roman mai ales in sala de judecata.

Intr-un interviu acordat Evenimentului Zilei, Marian Nazat radiografiaza profilul Romaniei de azi, despre care spune ca este impartita in mai multe parti.

„Profilul romanului de astazi? Pai tocmai asta e problema, ca nu are un profil conturat. El imi apare extrem de vag, de imprecis, ceva greu de definit. Pe de alta parte, Romania e impartita in mai multe Romanii, cu locuitori diferiti unii de altii. Avem o patura ingusta, dar vizibila si galagioasa, transmitatoare de mesaje publice, alcatuita din angajatii corporatiilor internationale sau ai firmelor nationale mari. Profilul lor este simplu de schitat: pragmatici, dinamici, goi pe dinauntru, scopiti de emotie, spoiti in culturile straine. Ei sunt insii intersanjabili ai mondialismului actual. Nu-i nicio diferenta intre un corporatist roman, american, indian ori gagauz. Stratul gros al populatiei il reprezinta masa amorfa si inerta a obiditilor, adica Las Fierbinti (serial de la PRO TV-n.r.), a celor cu mijloace de subzistenta precare, victimele unui sistem inuman si salbatic. Abandonatii statului capitalist n-au voce sa tipe, n-au putere sa darame randuielile strambe, asa ca s-au resemnat, inecati in basamac, ori au ales sa plece in bejenie. Dar ei, pribegii, nu mai sunt in realitate romani, ci dezradacinati… Iata de ce nu sunt in masura sa vorbesc despre profilul romanului fara sa intreb: care roman?”, s-a intrebat avocatul, care tocmai a lansat ultimul sau volum „Cartea ieruncilor”.

Despre justitie, avocatul afirma ca nu este nici mai buna, nici mai rea decat societatea romaneasca.

„Justitia postdecembrista s-a nascut dintr-un viol sinistru – procesul sotilor Ceausescu – si nu va scapa niciodata de aceasta origine barbara si oricand incadrabila penal. Iar lupta anticoruptie, un slogan al societatii multilateral globalizate, a facut posibila aparitia unor monstri pe care destui se prefac ca nu-i observa. „Ne lipseste masura, fiindca romanul e un om al exceselor, al balansului, al stridentelor, asa ca Justitia nu-i decat un reflex al societatii. Judecatorii traiesc dimpreuna cu noi, ei nu sunt nici mai buni, nici mai rai. Sistemul trebuie insa regandit, de la modalitatea de pregatire in cadrul Institutului National de Magistratura si pana la instituirea unor praguri de varsta pentru judecatori si specializarea, pe categorii de infractiuni, a completurilor etc. Fara alte comentarii, Justitia neaosa e asemenea politicii, a economiei, a culturii, a sanatatii, a presei bastinase, a fiecarei celule sociale…”, afirma Nazat.

Acesta are cuvinte dure despre televiziuni, despre care spune ca „spalat pe creier” poporul roman si de-aceea nu se mai citeste in Romania.

„ Sub tirania facturii se vietuieste greu, iar cartea devine un lux. si intre o carte si o bere, omul nu va alege niciodata sa citeasca. Apoi, programul antinational de spalare pe creier instituit de mintile cinice si antiromanesti care ne guverneaza de vreo 25 de ani. Totul a inceput cu sloganul ala tampit de la PRO TV, „Te uiti si castigi!”. Romanul a inteles ca poate castiga un ban holbandu-se la televizor, la emisiunile anticulturale. Apoi, promovarea tuturor pipitelor, a manelistilor, a agramatilor, a vulgului rascracarat, din motive de rating, chipurile, a dus la „desmadularea” natiei. Ca sa citesti, e nevoie de o stare anume, de o intoarcere spre tine insuti… Cati insa mai au curaj sa se priveasca in oglinda interioara si sa-si paraseasca zona de confort cotidian?”, intreaba retoric Nazat.

„ in Romania, lucrurile se schimba cu smintita repeziciune, nimic nu dureaza aici, in tara improvizatiei perpetue. Altminteri, nu stiu cine este personajul acela, dar oricum el nu-i roman! Daca ar fi, atunci ar fi si Romania puternica! Romanii, indeosebi politicienii, isi iubesc prea putin tara si de aici statutul nostru inferior in raporturile cu strainatatea. Un proiect national serios presupune un lider puternic indragostit de patria lui. Pana atunci, ne ploconim in genunchi la picioarele Europei cu nu stiu cate viteze… si asteptam cuminti, aidoma ieruncilor, ca altii sa ne rezolve problemele fundamentale!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.