Jumatate dintre parintii romani trateaza durerea si febra copiilor (7 – 12 ani) cu medicamente nepotrivite varstei lor, arata un studiu dat publicitatii marti de Societatea Nationala a Medicilor de Familie.

Potrivit studiului, pentru 22% dintre parinti cea mai mare temere vizavi de copiii lor este aparitia unei boli care le-ar putea pune in pericol starea de sanatate, urmata de temeri legate de siguranta copilului si stabilitatea financiara.

Infectiile respiratorii reprezinta cele mai frecvente afectiuni ale copiilor intre 7 si 12 ani, majoritatea (88%) racind in fiecare an, iar mai mult de o treime (38%) dintre acestia — chiar si de trei ori pe an, releva acelasi studiu.

Tratamentul in caz de raceala si gripa si/ sau dureri ii pune in dificultate pe jumatate dintre parintii care au copii peste 7 ani, pe motiv ca nu exista optiuni in materie de analgezice si antipiretice special concepute pentru aceasta categorie de varsta. Astfel, 2 din 10 parinti sunt nevoiti sa le administreze copiilor tratamente pentru o categorie de varsta mai mica.

si toleranta copiilor la administrarea de medicamente reprezinta o provocare pentru parinti: 30% dintre copiii cu varste de peste 7 ani accepta mai usor tratamentul daca are gust placut, iar 15% apreciaza usurinta la inghitire.

Cele mai frecvente probleme de sanatate in randul copiilor intre 7 si 12 ani sunt raceala si gripa, arata studiul Ivox, realizat la solicitarea Societatii Nationale de Medicina Familiei, care a avut drept scop investigarea principalelor dificultati cu care se confrunta parintii in timpul episoadelor de boala ale copiilor.

Principalele temeri ale parintilor, atunci cand copilul se confrunta cu infectii respiratorii, sunt episoadele de febra (52%) si riscul de complicatii, precum pneumonia (44%).

Sapte din zece parinti merg cu copilul la control la medicul de familie sau la medicul pediatru in cazul in care acesta trece printr-un un episod de boala, arata studiul.

Aproape o cincime dintre parinti (17%) le administreaza copiilor medicamente deja „testate”, care au functionat si in alte episoade de boala si doar un parinte din zece incearca, pe cat posibil, sa isi lase copilul sa depaseasca episodul de boala, fara medicamente, preferand sa ii administreze tratament doar daca boala pare sa se inrautateasca, mai arata studiul citat.

Atunci cand vine vorba de tratament, o proportie majoritara de parinti (94%) aleg medicamente doar la recomandarea medicului sau farmacistului, iar pentru 10% dintre acestia conteaza ca medicamentele respective sa fie si o marca de incredere.

Pe langa faptul ca doza nu este, de cele mai multe ori, potrivita categoriei de varsta, si toleranta copiilor la administrarea medicamentelor reprezinta o problema pentru aproximativ 60% dintre parinti. O treime dintre acestia sustin ca singura conditie cu care copiii lor accepta medicamentele este ca acestea sa aiba un gust placut, iar 15% spun ca le accepta doar daca sunt usor de inghitit. 15% dintre parinti sustin ca isi conving foarte greu copiii sa accepte orice fel de medicament.

Episoadele de boala au un impact semnificativ asupra starii de spirit si comportamentului in colectivitate al copiilor. Peste jumatate dintre acestia (55%) nu mai au energie si pofta de joaca, arata studiul, iar 32% dintre copii au o stare generala atat de proasta care nu le mai permite sa isi desfasoare nicio activitate. Pe langa tratament antipiretic si analgezic, parintii incearca sa le aline suferinta copiilor petrecand mai mult timp cu ei (58%), preparandu-le felul de mancare preferat (32%), iar 39% dintre parinti ii incurajeaza sa se odihneasca mai mult atunci cand sunt bolnavi.

Studiul „Care sunt temerile parintilor cu privire la copiii lor” a fost realizat pe platforma Ivox, la comanda Societatii Nationale de Medicina Familiei, pe un esantion reprezentativ de 471 de parinti cu copii cu varste intre 7 si 12 ani, din mediul urban. Studiul a fost realizat in perioada 11 — 18 iulie si are o marja de eroare de plus/minus 3%.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.