Acasă Stirile zilei Stiinta UNIVERSUL nostru ar putea fi doar o „PARTICICA” dintr-un MULTIVERS! VIDEO

UNIVERSUL nostru ar putea fi doar o „PARTICICA” dintr-un MULTIVERS! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Fenomenul de inflatie cosmica, mai exact perioada de expansiune rapida produsa la o fractiune de secunda dupa Big Bang, tine in picioare teoria ca Universul nostru ar putea fi doar o particica dintr-un Multivers.

La inceputul acestei saptamani oamenii de stiinta au anuntat o noua descoperire care reprezinta prima dovada directa a existentei undelor gravitationale primordiale, pulsatii in spatiu-timp generate la extrem de putin timp dupa momentul zero, al nasterii Universului. Daca aceste rezultate vor fi confirmate, ele vor demonstra cu certitudine ca spatiu-timpul s-a extins cu o viteza de multe ori superioara vitezei luminii, la o fractiune de secunda dupa Big Bang, acum 13,8 miliarde de ani.

Noul studiu sustine si teoria conform careia Universul nostru face parte dintr-un Multivers. Conform acestei teorii, in momentul in care Universul a crescut exponential, in prima fractiune infinitezimala de secunda dupa Big Bang, anumite parti ale spatiu-timpului s-au extins mai repede decat altele. Acest lucru ar fi putut duce la crearea unor „bule” de spatiu-timp care apoi s-au dezvoltat, transformandu-se in alte noi universuri. Universul cunoscut are propriul set de legi fizice, in timp ce alte universuri ar putea avea alte legi fizice, conform conceptului de Multivers.

„Este greu sa construim modele ale inflatiei cosmice care sa nu conduca la ideea existentei unui Multivers”, sustine Alan Guth, fizician in cadrul Massachusetts Institute of Technology (MIT), care insa nu a participat la acest studiu. „Nu este imposibil, dar mai trebuie sa realizam diferite studii in domeniu. Insa majoritatea modelelor care tin cont de inflatie ne conduc catre Multivers, iar noile dovezi care confirma teoria inflatiei cosmice ne obliga sa luam foarte in serios si teoria cu privire la Multivers”, a mai adaugat el.

„In majoritatea modelelor teoretice, daca apare fenomenul de inflatie cosmica, atunci apare si Multiversul”, a comentat si Andrei Linde, fizician la Universitatea Stanford, care, de asemenea, nu a participat la studiu. „Este posibil sa inventam modeluri ale inflatiei cosmice care sa nu conduca automat spre Multivers, dar este foarte dificil. Fiecare experiment care ofera mai multa credibilitate teoriei inflatiei cosmice ne aduce mai aproape de concluzia ca Multiversul este real”, a mai adaugat el.

Atunci cand Alan Guth si colegii sai au adus pentru prima oara in discutie ipoteza existentei fenomenului de inflatie cosmica, in urma cu aproximativ 30 de ani, majoritatea comunitatii stiintifice a crezut ca o astfel de ipoteza este imposibil de testat. In prezent, insa, oamenii de stiinta pot studia „paleolumina”, ramasa dupa Big Bang — radiatia cosmica de fond.

In noul studiu care confirma producerea inflatiei cosmice, astrofizicienii coordonati de John Kovac de la Centrul pentru Astrofizica Harvard-Smithsonian au identificat semne ale inflatiei in radiatia cosmica de fond. Ei au descoperit o bucla distincta in modelul de polarizare al radiatiei cosmice de fond, un semn al undelor gravitationale create de expansiunea super-rapida a spatiu-timpului imediat dupa Big Bang.

Andrei Linde, unul dintre principalii contributori la teoria inflatiei, sustine ca daca Universul cunoscut nu este decat o bula, trebuie sa existe multe alte bule in cadrul unui Multivers.

Sursa: agerpres.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos