O insecta-frunza de acum 126 de milioane de ani a fost descoperita de o echipa internationala de cercetatori, au declarat oamenii de stiinta.

O serie de specii de insecte, denumite insectele-frunza sau insectele-bat, din genul Phasmatodea, au capacitatea de a imita la perfectie mediul in care traiesc, frunzele, crengile si chiar scoarta de copac, pentru a se camufla in habitatul lor natural, astfel incat sa nu poata fi recunoscute de pasari si de alti pradatori.

Insecta, denumita Cretophasmomima melanogramma, este cea mai veche specie de insecta-frunza cunoscuta pana acum si a fost descoperita in provincia Liaoning din nord-estul Chinei, situata in platoul stancos Jehol. In acelasi loc au fost descoperite si fosile ale unor pasari preistorice si dinozauri cu pene.

Cercetatorii au observat ca insecta avea o asemanare incredibila cu frunza unei plante din acea perioada, care este inrudita cu arborele Ginkgo din zilele noastre.

Insecta a ajuns sa imite aspectul acestor frunze – chiar si culoarea verde – in urma unui indelungat proces de evolutie, ascunzandu-se printre frunzele copacilor pentru a se apara de pradatori. Se estimeaza ca aceste insecte aveau o lungime de 55 de milimetri, iar masculii aveau dimensiuni mai reduse.

„Cretophasmomima melanogramma este unul dintre cei mai importanti stramosi ai insectelor-frunza din zilele noastre”, a afirmat paleontologul Olivier Béthoux de la Muzeul national de istorie naturala din Paris, care a facut parte din echipa de cercetatori.

Descoperirea a fost publicata in revista online PLOS ONE.

Cretophasmomima melanogramma a trait in Cretacic, ultima dintre cele trei perioade ale Erei Mezozoice, cunoscuta si sub denumirea de Epoca dinozaurilor.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.