Universul a creat majoritatea stelelor care vor exista vreodata, au concluzionat cercetatorii in urma celui mai cuprinzator studiu efectuat asupra cerului instelat.

O echipa internationala de astronomi a folosit trei telescoape— Infrared Telescope si Subaru Telescope, aflate in Hawaii si Very Large Telescope din Chile — pentru a studia tendintele observate in formarea stelelor inca de la inceputul Universului. Extrapoland rezultatele inregistrate, cercetatorii au descoperit ca jumatate din toate stelele care au existat pana acum au fost create acum 9-11 miliarde de ani, iar cealalata jumatate de atunci pana acum. Acest lucru arata ca ritmul de creare a stelelor s-a redus extraordinar de mult. Daca aceasta tendinta va continua, oamenii de stiinta au calculat ca 95% din toate stelele care vor exista vreodata sunt deja create.

„Productia de stele in intreg universul a scazut in mod constant in ultimii 11 miliarde de ani. Astazi, nivelul de productie este de 30 de ori mai scazut in comparatie cu nivelul maxim, inregistrat acum 11 miliarde de ani. Daca aceasta tendinta se va mentine, in Univers nu vor mai fi create mai mult de 5% din totalul stelelor existente. In mod evident, traim intr-un Univers dominat de stele batrane. Toata actiunea din Univers a avut loc acum cateva miliarde de ani”, a explicat David Sobral, de la Universitatea Leiden.

Cercetatorii estimeaza ca in cateva miliarde de ani vom putea fi martori la crearea ultimei stele din Univers — presupunand ca omenirea va reusi sa supravietuiasca pana atunci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.