Acasă Stirile zilei Uniunea Europeana avertizeaza! Exista zone in Romania unde apa potabila nu este...

Uniunea Europeana avertizeaza! Exista zone in Romania unde apa potabila nu este buna!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Calitatea apei s-a imbunatatit in Bulgaria, Ungaria si Romania in ultimii ani, insa exista inca zone unde apa potabila nu este conforma cu directivele europene, arata un raport publicat de Curtea de Conturi Europeana. Romania are inclusiv localitati turistice importante, precum Moieciu, unde lipsesc retele de alimentare cu apa.

Curtea a examinat actiunile UE legate de calitatea apei potabile in aceste trei state membre. Auditul a acoperit perioada cuprinsa intre data aderarii la UE acelor trei state membre si sfarsitul anului 2016. Per ansamblu, s-a constatat ca alimentarea cu apa potabila de calitate si accesul cetatenilor la aceasta au cunoscut o imbunatatire, in mare masura datorita investitiilor importante care au fost realizate cu fonduri UE in ultimii ani.

Suma alocata prin Fondul european de dezvoltare regionala si prin Fondul de coeziune intre 2007 si 2020 pentru gestionarea si furnizarea apei potabile in Bulgaria, Ungaria si Romania se va ridica in total la 3,7 miliarde de euro.

Curtea a subliniat insa ca exista in continuare zone in care apa din reteaua publica de distributie nu este pe deplin conforma cu Directiva din 1998 a UE privind apa potabila. in plus, pentru a se asigura accesul la apa de calitate pentru toti cetatenii din aceste state membre si pentru a se garanta intretinerea corespunzatoare a investitiilor finantate de UE, vor fi necesare fonduri suplimentare importante din surse publice nationale si din surse private, se mai arata in comunicat.

”Sprijinul financiar acordat de la bugetul UE pentru aceste retele de apa a fost substantial, dar el nu trebuie sa inlocuiasca cheltuielile statelor membre”, a declarat George Pufan, membru al Curtii de Conturi Europene si responsabil de raport.

in total, aceste trei tari vor trebui sa investeasca peste 6 miliarde de euro pana la sfarsitul lui 2020 pentru a-si acoperi nevoile, a adaugat el.

Alimentarile cu apa sunt o problema in multe localitati din Romania, inclusiv in cele cu activitate intensa turistica. Spre exemplu in zona Moieciu din judetul Brasov sunt sate, spre exemplu Pestera, Magura, Moieciu de Sus unde lipsesc alimentarile cu apa. in perioadele cu activitate intensa turistica sau in perioadele de seceta pensiunile din zona ajung sa nu mai aiba apa potabila pentru turisti. Conflictele intre sateni pe tema apei potabile nu sunt o raritate. Mai mult aceste alimentari cu apa nu sunt in niciun fel verificate din punct de vedere sanitar.

Sursa: Digi24

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos