Acasă Stirile zilei Social Ungurii din Transilvania au vandalizat statuia lui Mihai Viteazu din Sf. Gheorghe

Ungurii din Transilvania au vandalizat statuia lui Mihai Viteazu din Sf. Gheorghe

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Grupul statuar Mihai Viteazul din centrul municipiului Sfantu Gheorghe, unde aproximativ 200 de persoane au sarbatorit vineri implinirea a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon care a consfintit destramarea Imperiului austro-ungar si unirea Transilvaniei cu Romania, a fost profanat de persoane necunoscute, anunta Agerpres. Pe soclul statuii, acestea au scris cu vopsea de culoare alba TRIANON 1920 si au desenat un steag rosu-alb-verde. 

„Soclul Statuii Voievodului Mihai Viteazu din Sfantu-Gheorghe profanat, vopsit cu steagul Ungariei. Probabil au lucrat noaptea, pe furis, dupa manifestarea solemna a romanilor din centrul orasului… asta e replica lor provocatoare! Solicitam organelor de ancheta sa-i gaseasca pe faptasi si Primariei sa inlature grabnic urmele jalnice ale profanarii” , a scris Mihai Tirnoveanul, presedintele Asociatiei „Calea Neamului” din Brasov, pe Facebook.

Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Covasna a anuntat ca a demarat cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de distrugere.

„La data de 5 iunie, in jurul orei 18,00, politistii din cadrul Politiei Municipiului Sfantu Gheorghe au fost sesizati cu privire la faptul ca grupul statuar Mihai Viteazul din municipiul Sfantu Gheorghe prezinta elemente vopsite si mai multe inscriptii. Politistii care s-au deplasat la fata locului au constatat ca partea din spate a soclului statuii este vopsita si inscriptionata. Totodata, stalpii ce inconjoara statuia au fost vopsiti, iar mai multe placi de marmura din partea dreapta a soclului lipsesc. Politistii au intocmit un dosar penal si continua cercetarile, sub aspectul savarsirii infractiunii de distrugere”, au precizat, intr-un comunicat de presa, reprezentantii IPJ Covasna.

Vineri, peste 200 sute de persoane de etnie maghiara au comemorat implinirea a 101 ani de la semnarea „dictatului” de la Trianon in centrul municipiului Sfantu Gheorghe, cu cateva ore inainte ca asociatiile romanesti sa sarbatoreasca acest eveniment istoric.

Liderii comunitatii maghiare au afirmat, printre altele, ca ziua de 4 iunie 1920 este una dintre cele mai mari ” tragedii” din istoria natiunii maghiare.

Manifestarea romanilor a inceput mai tarziu cu aproximativ o ora, cu un mars de la statuia Ostasului Roman aflat in zona Garii pana la grupul statuar Mihai Viteazul din centrul municipiului Sfantu Gheorghe, printre participanti numarandu-se numeroase persoane din alte zone ale tarii.

Ajunsi la statuia voievodului Mihai Viteazul, aflata la mica distanta de locul in care a avut loc comemorarea, acestia au umplut piata cu steaguri tricolore, au cantat cantece patriotice si au derulat un banner pe care scria „Lasati frustrarile deoparte, Trianon este dreptate”.

Tratatul de la Trianon, semnat pe 4 iunie 1920 intre Puterile Aliate invingatoare in Primul Razboi Mondial si Ungaria, a marcat destramarea imperiului austro-ungar si unirea Transilvaniei cu Romania.