Acasă Politic Ungureanu: Am nevoie de opoziţie, dar nu pot face lucruri imposibile, ca...

Ungureanu: Am nevoie de opoziţie, dar nu pot face lucruri imposibile, ca schimbarea Robertei Anastase

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Guvernul are nevoie de opoziţie în Parlament şi doreşte să asigure un dialog cu reprezentanii acesteia, dar nu poate rezolva lucruri imposibile într-o democraţie atent reglată constituţional, precum schimbarea Robertei Anastase de la conducerea Camerei Deputaţilor, a declarat premierul Ungureanu.

„În ceea ce priveşte implicarea premierului într-o chestiune care ţine strict de Parlament, eu nu zâmbesc şi nu merg mai departe cu sracasmul. Nu cred că se poate întâmpla aşa ceva într-o democraţie care este atent reglată constituţional, cum este democraţia noastră. Nu am nicio oprelişte de dialog, am nevoie de opoziţie în Parlament, pentru că am nevoie de un termen critic de raportare la politicile pe care acest Guvern le face”, a spus Ungureanu la TVR.

Întrebat ce anume este el dispus să facă în aşa fel încât opoziţia să se prezinte în Parlament, premierul a răspuns că în niciun caz lucruri imposibile, precum schimbarea Robertei Anastase.

În niciun caz lucruri imposibile, cum ar fi schimbarea doamnei Roberta Anastase din fruntea Camerei Deputaţilor. Aceasta în care domnul Ponta garantează schimbarea Constituţiei în momentul în care se va putea. Dar eu nu cred că se poate aşa ceva. Cum se amestecă un Executiv în afacerile Legislativului? Aştept să îmi arate felul în care poate să facă un Executiv asta. Sunt convins că preşedintele Ponta ştie că este o chestiune imposibilă aici. Ceea ce se poate face este un dialog continuu cu opoziţia pe teme de interes transpartinic”, a adăugat Ungureanu.Întrebat dacă va avea consultări cu opoziţia în această săptămână, şeful Guvernului a arătat că nu exclude acest lucru, dar că încă se poartă discuţii în acest sens.

Biroul Permanent al PDL a discutat despre o invitaţie pe care premierul Mihai Răzvan Ungureanu o va trimite partidelor din opoziţie cu scopul organizării unei întâlniri, la care să participe şi preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.

Surse oficiale au declarat atunci agenţiei MEDIAFAX că premierul a avut, în acea zi, o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu, legată în principal de semnarea la Bruxelles a Tratatului de guvernanţă fiscală şi de şedinţa comună de Guvern România – Republica Moldova, la care au fost însă analizate şi probleme de politică internă.

Vineri, premierul Ungureanu a declarat că este de datoria sa să discute cu opoziţia pentru revenirea acesteia în Parlament, iar un astfel de dialog va avea loc în această săptămână, în condiţiile în care vor urma proiecte legislative importante care au nevoie de dezbatere

El a spus că dezbaterile din Parlament asupra proiectelor legislative importante interesează întrega ţară, iar opoziţia ar trebui să nu piardă ocazia să participe la discuţiile respective.

Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat, vineri, că, dacă premierul Mihai Răzvan Ungureanu va invita la o discuţie partidele de opoziţie, PC este deschis la dialog şi eventual va participa, însă nu ştie dacă aduce ceva constructiv.

Şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că nu refuză un eventual dialog cu premierul Ungureanu pe tema detensionării situaţiei din Parlament, dacă premierul va adresa o invitaţie în acest sens, el precizând că deplânge întârzierea cu care acesta ar avea loc.