Acasă Stirile zilei Justitia Ungureanu a sesizat Parchetul pentru neregulile în dosarele de restituire de la...

Ungureanu a sesizat Parchetul pentru neregulile în dosarele de restituire de la ANRP

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a sesizat Parchetul cu privire la neregulile constatate în cadrul auditului realizat la Autoritatea Naţională de Restiturie a Proprietăţilor, unde peste 80% din dosarele soluţionate pe fond funciar nu aveau ataşate certificatele de moştenitor.

Preşedintele ANRP, Dorina Danilescu, a declarat marţi, după şedinţa de Guvern, că s-au găsit „nereguli grave” în repartizarea pentru soluţionare a dosarelor de despăgubire, fără criterii şi registră de evidenţă, iar în urma verificărilor s-a constatat că în cazul a circa 80% din cazurile pentru care s-au emis certificate de despăgubire pe fond funciar lipseau de la dosar certificatele de moştenitor.

Danilescu a precizat că din cele 38.000 de dosare înregistrate pentru perioada 2005-2007, circa 21.000 nu au fost repartizate spre analiză, iar restul de 17.000 de dosare, deşi au fost repartizate, nu au fost analizate şi soluţionate.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunţat ulterior că premierul Ungureanu a sesizat Parchetul în cazul neregulilor constatate în urma auditului de la ANRP

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat marţi dimineaţa că este dispus să sesizeze organele de cercetare penală pentru modul defectuos în care a fost gestionată activitatea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

El a arătat, în şedinţa de marţi a Guvernului, că există deja un raport de audit efectuat pe această temă.

„Sunt dispus, în cazul acesta, să mergem pe seama cercetărilor deja făcute, a auditului prezentat la nivelul cabinetului primului ministru, până la sesizarea organelor în drept pentru cercetare penală”, a spus Ungureanu.

Decizie în cumpănă

Dorina Danielescu, fost procuror-şef DIICOT, a fost instalată la conducerea ANRP în octombrie 2011, după ce Crinuţa Nicoleta Dumitrean a demisionat de la conducerea instituţiei.

Demisia lui Dumitrean a survenit arestării vicepreşedintelui ANRP Remus Baciu într-un dosar de corupţie, acesta fiind acuzat că ar fi primit peste 400.000 de lei în schimbul urgentării soluţionării anumitor dosare de despăgubire a unor foşti proprietari de imobile naţionalizate.

Surse oficiale au declarat, marţi dimineaţa, agenţiei MEDIAFAX că Guvernul intenţionează să suspende pentru şase luni emiterea titlurilor de despăgubire pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist, invocând lipsa de fonduri