Acasă Stirile zilei Ungaria: Diabeticii care nu respecta regimul vor fi pedepsiţi

Ungaria: Diabeticii care nu respecta regimul vor fi pedepsiţi

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Diabeticii vor fi nevoiţi să se supună în fiecare trimestru unui test sanguin specific, vizând să verifice consumul acestora de carbohidraţi, conform unui decret ministerial publicat în Monitorul Oficial ungar.

Cu scopul de a obţine reduceri de cheltuieli în domeniul sănătăţii, în mod extrem, Guvernul a decis să îi pedepsească pe bolnavii de diabet care nu urmează cu scrupulozitate regimul, privându-i de accesul la cele mai bune tratamente subvenţionate.

Minorii şi persoanele afectate de o formă severă de diabet vor fi scutiţi de la noile reglementări, care vor intra în vigoare la 1 iulie. Aproximativ 500.000 de persoane suferă de diabet în Ungaria.

În cazul în care nivelul lor de glucoză a crescut dincolo de valorile stabilite de către decret, mai exact dacă încalcă recomandările în două rânduri în decurs de un an, pacienţilor vizaţi nu li se va mai permite accesul la medicamentele cele mai eficiente (insulină analogă), fiind nevoiţi să se mulţumească cu tratamente pe bază de insulină umană, mai puţin performante şi provocând mai multe efecte secundare. În plus, ei vor fi nevoiţi să plătească mai mult pentru tratamentul pe care îl urmează, partea de preţ subvenţionată de stat urmând să fie redusă.

Doctorul expert Laszlo Bene explică însă că de obicei bolnavii nu sunt indisciplinaţi, ci efectiv nu îşi pot permite să achiziţioneze alimente dietetice moderne.

Deși decretul este calificat ca „scandalos”, Guvernul conservator al premierului Viktor Orban a justificat că:

„Medicamentele diabeticilor costă aproximativ 30 de miliarde de forinţi (aproximativ 100 de milioane de euro) şi că este inutil ca banii contribuabililor să fie risipiţi cu oameni care nu coperează cu medicul lor.”

Andreea Mușatescu