Acasă Stirile zilei Stiinta Una dintre primele IMAGINI ale artei crestine timpurii cu Iisus Hristos, descoperita...

Una dintre primele IMAGINI ale artei crestine timpurii cu Iisus Hristos, descoperita in Egipt

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O echipa de arheologi din Catalonia au descoperit, intr-un mormant din orasul egiptean Oxirinc, o serie de picturi copte, care ar cuprinde si una dintre primele reprezentari grafice ale lui Iisus Hristos, relateaza publicatia spaniola La Vanguardia.

Echipa de arheologi de la Societatea Catalana de Egiptologie si de la Universitatea din Barcelona, condusa de cercetatorul Josep Padro, care a petrecut ultimele doua decenii facand sapaturi arheologice in zona, a descoperit o serie de morminte datand din sec. VI-VIII.

„Structura subterana s-a pastrat extraordinar de bine, desi nu stim inca foarte clar care a fost functia ei initiala. Inauntru, am descoperit cinci-sase straturi de picturi murale, ultima dintre ele datand din perioada copta a primilor crestini. Printre motivele florale si inscriptii, am descoperit ceva cu totul special: figura unui tanar barbat, cu parul carliontat, imbracat intr-o tunica scurta, si cu mainile ridicate, ca si cum ar oferi binecuvantarea sa cuiva. Ar putea fi una dintre cele mai vechi reprezentari ale lui Iisus Hristos”, explica arheologul spaniol Josep Padro.

Pictura este, in prezent, protejata pana cand arheologii vor reusi sa traduca inscriptiile de pe peretii criptei rectangulare. Structura subterana are o lungime de opt metri si o adancime de patru metri.

Descoperirea este de o importanta atat de mare incat ministrul Antichitatilor din Egipt, Mohamed Ibrahim, s-a implicat personal in coordonarea activitatilor arheologice din zona, iar situl va fi ulterior conservat pentru a pastra artefactele din perioada crestinismului timpuriu.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos