Paul Draghis este exceptia de la regula. Intr-un sistem educational care scoate pe banda rulanta analfabeti si semi-analfabeti elevul baimarean este un geniu pe care se bat cele mai mari universitati din lume.

Paul Draghis a obtinut numeroase medalii de aur si argint la olimpiadele international de astronomie si astrofizica, a fost acceptat la sase universitati de prestigiu din lume.

El studiaza, din toamna, la Universitatea Stanford. Interesant este faptul ca cele doua materii nu se predau in scolile din Romania, decat in centrele de excelenta.

La un centru de excelenta s-a pregatit si Paul Draghis inca din clasa a VII-a, de cand a descoperit ce e astronomia. A inceput doar ca o curiozitate copilarasca, dupa ce profesoara de fizica de la acea vreme l-a indrumat spre aceasta materie. Acum spune ca nu regreta nimic.

”Am mers mai intai din curiozitate, dar in timp am observat ca-mi place, ma descurc, asa ca am continuat sa ma pregatesc constant”, povesteste el pentru adevarul.ro. Iar pregatirea i-a fost cu folos, pentru ca din clasa a VIII-a incepand, an de an s-a calificat la olimpiadele in domeniu pana la faza internationala, de unde a venit cu medalii, cele mai multe de aur.

Motivat de rezultatele bune, nu doar la olimpiade, ci si la scoala, Paul s-a decis sa-si incerce norocul la o universitate din strainatate. A aplicat la mai multe, pentru a-si mari sansele. Spre surpriza lui, insa, toate cele sase universitati la care si-a trimis CV-ul l-au acceptat. Trei dintre acestea sunt in Marea Britanie, UCL, Manchester si Nottingham, Jacobs University din Germania, Bremen si altele doua in SUA, Stanford si Purdue University.

”Recunosc a fost o surpriza pentru mine ca am fost acceptat in asa de multe locuri. Ma asteptam sa fiu acceptat la mai multe, dar nu chiar la toate”, spune el.

Totusi, s-a decis sa plece in Statele Unite ale Americii, la Universitatea Stanford. Chiar daca acum se afla in febra examenului de Bacalaureat, el nu are emotii. Si asta pentru ca singura conditie pe care i-au impus-o cei de la Universitate este, aproape hilar, sa treaca clasa. ”Inainte de a aplica am dat un examen SAT, un examen american pe care ei il considera ca si un examen de Bacalaureat. Acum ei nu imi mai cer nota de la Bacalaureat, pur si simplu imi cer mediile de la finalul anului, ca sa se asigure ca nu am ramas repetent”, mai spune el amuzat.

Lucian Stoian, profesorul care l-a pregatit din clasa a VII-a la Centrul de Excelenta de la Colegiul National ”Vasile Lucaciu” din Baia Mare si profesor la acelasi liceu, spune ca e un elev foarte silitor si ”dornic sa obtina rezultatele cele mai bune in orice face”. ”Eu lucrez cu el din clasa a VII-a, de cand a inceput sa se pregateasca la astronomie si astrofizica. Sunt mandru de el si ma bucur ca am dat si eu o mana de ajutor la obtinerea acestor rezultate”, spune profesorul de fizica Lucian Stoian. De altfel, acesta marturiseste ca Paul Draghis a obtinut cele mai bune rezultate din lotul national a generatiei lui, la aceasta materie.

Profesorul Lucian Stoian a avut, dealtfel, numeroase rezultate bune si foarte bune la olimpiadele internationale, cu elevii sai. Universitatea Stanford este astazi considerata a fi una dintre cele mai prestigioase si se afla printre primele locuri in topul celor mai performante universitati din lume. UCL (University College London), la care Paul a trebuit sa renunte, are o reputatie similara cu Oxford si este considerata intopul celor mai bune universitati din Regatul Unit. Manchester University este, de asemenea, o univeritate de prestigiu, fiind cea mai mare din Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.