Acasă Stirile zilei Social Un ROMAN a fost RAPIT in Algeria de catre o grupare Al-Qaida!...

Un ROMAN a fost RAPIT in Algeria de catre o grupare Al-Qaida! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un roman a fost rapit in Algeria, de catre o grupare Al-Qaida, a anuntat postul de televiziune Al-Jazeera. Rapirea romanului a fost CONFIRMATA de Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti.

O celula de criza a fost formata la nivelul MAE pentru eliberarea romanului luat ostatic. De asemenea, Robert Cazanciuc, secretarul general al MAE, a anuntat ca ambasadorul algerian la Bucuresti a fost convocat pentru a se stabili cea mai buna forma de cooperare. Presedintele Traian Basescu a fost informat de miercuri despre rapirea romanului in Algeria si Presedintia tine legatura cu celula de criza constituita la nivelul MAE, a anuntat purtatorul oficial al Administratiei Prezidentiale.

MAE a confirmat rapirea romanului in Algeria. Celula de criza a fost constituita la Ministerului de Externe. SRI, SIE si alte structuri din domeniul sigurantei nationale cauta solutii pentru salvarea cetateanului roman.

„Ambasada Romaniei la Alger a informat cu privire la desfasurarea unor evenimente de tip armat in zona de est a Algeriei, la frontiera cu Libia, unde se afla un complex petrolier operat de o companie multinationala. Potrivit informatiilor furnizate de autoritatile algeriene si misiunile diplomatice acreditate la Alger, a rezultat ca un numar neprecizat de cetateni din mai multe state, printre care si Romania, angajati ai companiei, sunt tinuti ostateci de initiatorii atacului armat”, a spus Robert Cazanciuc, secretarul general al MAE.

Potrivit reprezentantului MAE, ministrul Titus Corlatean a decis constituirea unei celule de criza, care se afla in contact permanent cu autoritatile romane competente. Ambasada Romaniei la Alger face parte dintr-un grup de monitorizare si sprijin constituit la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la Alger.

UPDATE 14.30 Presedintele Traian Basescu a fost informat de miercuri despre situatia rapirilor din Algeria, Presedintia tine legatura cu celula de criza constituita la nivelul MAE, iar seful statului este informat in permanenta despre situatia rapitilor, potrivit purtatorului de cuvant al presedintelui, citat de Mediafax.

UPDATE ora 13.30 Purtatorul de cuvant al SRI confirma constituirea unei celule de criza dupa aparitia informatiei privind rapirea unui cetatean roman in Algeria.

„S-a format o celula de criza din care face parte si SRI. Se analizeaza situatia de acolo, iar detalii vor fi oferite de Ministerul Afacerilor Externe. Deocamdata nu pot comenta pentru ca e o situatie exceptionala si trebuie tratata asa cum se cuvine”, a declarat purtatorul de cuvant al SRI, Sorin Sava, intr-o interventie telefonica la Romania TV.

Un rapitor, care s-a prezentat ca Abu al-Baraa, a declarat joi pentru postul de televiziune Al-Jazeera ca intre ostaticii din Algeria se afla si un roman, relateaza AFP.

Peste 100 de persoane au fost luate ostatice miercuri la un complex de exploatare a gazelor naturale din Algeria, detinuta de British Petroleum, de catre o grupare al-Qaida.

Aproximativ 20 de persoane inarmate se pare ca sunt in spatele atacului, care a fost regizat ca o replica impotriva intervenției Frantei in Mali.

Numarul ostaticilor straini ar fi in jur 41 si acestia provin din 11 tari, si anume Norvegia, Franta, Statele Unite, Marea Britanie, Romania, Columbia, Thailanda, Filipine, Irlanda, Japonia si Germania, scrie Mediafax.

Dintre acestia, 15 ar fi reusit sa evadeze.

Pe langa acestia, ar mai fi tinuti ostatici si peste 100 de muncitori algerieni, dintre care ar fi reusit sa scape 30.

Rapitorii vor retragerea armatei algeriene, care a incercuit acest complex in domeniul exploatarii gazelor, pentru a permite lansarea unor negocieri.

Armata algeriana a tras in directia instalatiei, ranind un ostatic japonez. Autoritatile franceze au afirmat joi ca „nu au confirmarea” prezentei unor cetateni francezi in randul ostaticilor din Algeria.

Fortele de ordine au incercuit joi instalatia in domeniul exploatarii gazelor unde sunt tinuti ostaticii.

Sursa: rtv.net

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos