Prof. dr. Pavel Chirila trage un semnal de alarma despre greselile grave din alimentatie care ne costa foarte scump.
Specialistii afirma ca o treime din cancere sunt cazuri evitabile. In Romania sunt aproximativ 480 de mii de bolnavi de cancer. Multe dintre aceste cazuri ar putea fi evitate daca s-ar fi alimentat corect.
Omul la inceput se hranea sanatos pentru ca nu avea altceva. O data cu evolutia insa omenirea a facut cateva greseli care o sa ne coste foarte scump acum, arata sfatulbatranilor.ro.
Prima greseala: Aparitia zaharului alb: In 1830 a aparut zaharul alb. Un dizaharid care facea abatere de la alimentatia normala a omului. Omul manca poliglucide. Mierea contine 3,4 la suta zaharoza adica mai putin decat zaharul. Astfel ca zaharul alb are un impact metabolic imens asupra organismului.
A doua greseala: Faina alba – Un francez a descoperit faina alba folosind-o in locul fainii integrale. Mineralele, fibrele sunt in procent foarte mic in faina alba.
A treia greseala: Descoperirea ingrasamintelor chimice – plantele cresteau mai repede, la fel si productia, dar este o gandire gresita deoarece ea punea accent pe cantitate nu pe calitate.
In 40-50 de ani de folosire a ingrasamintelor chimice imunitatea plantelor a scazut vertiginos, iar acestea nu mai erau in stare sa se apere de atacurile insectelor. Asta a dus la comiterea celei de-a patra greseli: Folosirea insecticidelor.
A cincea greseala – introducerea aditivilor alimentari si a E-urilor in alimentatie incepand cu anii 1960 pentru ameliorarea calitatii organorectice adica sa fie mai placute la gust. Omul va plati insa destul de scump satisfacerea gustului alimentar.
A sasea greseala – Organismele modificate genetic. 1. Care sunt factori oncogeni? Care sunt cazurile de cancer care ar putea fi evitate? Ce trebuie sa evitam zilnic?