In timpul procesului de meditatie, scopul nu este doar obtinerea de calm si seninatate, afirma Robert Wright, autorul tratatului ”De ce este budismul autentic”. Desigur, e bine si laudabil sa fii calm. Doar ca scopul unei minti calme si senine este ca poti sa te gandesti apoi si la alte lucruri.
Incepi sa vezi lucrurile frumoase, incepi sa vezi partea buna a lucrurilor, partea plina a paharului! Cand incepi sa fii atent la ce este in interiorul mintii tale, atunci poti intelege lucrurile altfel, intr-un mod… terapeutic.
Vei observa si situatiile problematice. Vei vedea suprafata, iar faptul ca mintea ta e calma iti va permite mai mult sa cercetezi sentimentul, decat sa te lasi ”furat” de val.
Ca atunci cand o spaima aduce un sir lung de alte frici, ganduri negative si scenarii dezastruoase, de data aceasta, un gand va ramane doar unul, pentru ca nu te va mai stapani incontrolabil, ci vei incepe sa-l observi, sa-l studiezi.
Asta e metoda pe care o aplici, cand incepi sa practici meditatia. E vorba de ganduri, trairi sentimente.
Nu inseamna neaparat ca sentimentele dispar, dar iti da optiunea sa schimbi starile neplacute in stari pozitive, iti ofera o viziune mai clara asupra lumii, deoarece fie ca-ti place sau nu, angoasa te acapareaza adeseori, gandurile aproape nebunesti pun stapanire pe mintea ta si incepi sa exagerezi.
Iti imaginezi ca oamenii se gandesc la tine, cand de fapt, lor putin le pasa, mai mult ca sigur nu se gandesc la tine deloc.
Asadar, meditatia este un exercitiu foarte bun. Principiul fundamental in religia si filozofia orientala budism. Daca nu vedem lumea clar, meditatia este o practica buna, care ne va ajuta in sensul acesta, arata doctorulzilei.