Acasă Stirile zilei Un olimpic la matematica a fost depunctat pentru ca a rezolvat o...

Un olimpic la matematica a fost depunctat pentru ca a rezolvat o problema altfel! Tanarul va ajunge in finala pe tara a olimpiadei de matematica!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un elev de clasa a 8-a din Bailesti, judetul Dolj, a pus in incurcatura profesorii de matematica dupa ce a rezolvat o problema, la olimpiada judeteana, altfel decat era in barem. Initial elevul a fost chiar depunctat pentru ca a dat o solutie diferita. Abia dupa interventia celor de la Ministerul Educatiei, elevul a primit punctajul maxim si s-a calificat la faza nationala a olimpiadei de matematica.

Alexandru Pascu are 15 ani si este elev la scoala nr. 5 din Bailesti. Pe 18 martie a participat la faza judeteana a Olimpiadei de Matematica. La problema de geometrie, Alexandru a gasit o alta solutie decat cea din baremul stabilit de Ministerului Educatiei.

Alexandru a fost convins ca rezolvarea pe care a dat-o este una corecta. A fost uimit cand a vazut subiectul nu i-a fost punctat, asa ca a depus contestatie.

„A fost putin surprinzator, adica eu ma asteptam sa primesc daca nu maxim, aproape de maxim pentru ca facusem si stiam ca explicasem foarte bine”, spune Alexandru Pascu, elev clasa a VIII-a.

„Am pus copilul sa rezolve problema si am pus-o pe mai multe forum-uri nationale si internationale si foarte multi oameni cu nume in lumea matematicii au zis ca este o solutie deosebita”, spune Cristina Pascu, mama lui Alexandru, potrivit Digi24.

Profesorul de matematica l-a incurajat pe Alexandru sa isi caute dreptatea.

„Dupa ce am inteles ce a vrut sa spuna, atunci mi-am dat seama ca e o solutie extraordinara si ca are perfecta dreptate, si bazandu-ma pe adevar, am mers la Comisia Judeteana care au vazut ce trebuiau sa vada”, spune Gabriel Tica, profesor de matematica.

Unul dintre profesorii din comisia de evaluare sustine ca a corectat conform cu baremul impus de minister. Prin urmare, Alexandru a primit la prima corectura 0 puncte pentru acel subiect.

„Baremul pe care noi l-am avut la indemana a venit pentru enuntul problemei pe care il prevedea acel barem. Practic, el a dat raspunsul la alta problema, dar s-a dovedit ca este, intr-adevar, o rezolvare corecta”, spune Catalin Cristea, profesor comisie de evaluare.

Abia dupa ce Ministerul Educatiei a trimis raspunsul la contestatie si a recunoscut drept corecta solutia data de Alexandru, el a primit 4 puncte din 7 pentru problema respectiva si s-a calificat la faza nationala.

„Avand diferente intre raspunsuri, am cerut un punct de vedere al ministerului prin care am solicitat inca de la prima abordare un loc la faza nationala, deoarece greseala nu este a corectorilor, ci a ministerului”, spune Ani Draghici, Presedinte executiv al Olimpiadei de Matematica, faza judeteana.

Alexandru va ajunge in acest an pentru a treia oara in finala pe tara a olimpiadei de matematica.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos