Acasă Sanatate Un nutritionist celebru avertizeaza! Excesele alimentare de Pasti pot fi letale!

Un nutritionist celebru avertizeaza! Excesele alimentare de Pasti pot fi letale!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pentru multi credinciosi care au reusit sa tina tot postul, masa pascala se poate transforma dintr-o mare sarbatoare intr-un cosmar.Renumitul nutritionist doctor Virgil Stroescu ne avertizeaza ca excesul la masa de Paste ne poate aduce necazuri foarte mari.

Trebuie sa fim foarte ponderati si sa avem mare grija la carnea de miel, care este extrem de bogata in acid uric si ne poate crea probleme, mai ales bolnavilor de guta, celor cu afectiuni renale sau cardiace. Este si o carne foarte grasa, iar excesul duce la pancreatita acuta, boala care are un procent letal de 50-70%. Adica poate fi chiar mortala, iar cine scapa poate avea probleme toata viata”, ne avertizeaza cunoscutul nutritionist! Specialistul ne sfatuieste sa consumam putina carne, sa facem pauze intre felurile de mancare si sa nu consumam dulce imediat dupa carne.

„Carnea trebuie combinata cu multe verdeturi, mai ales carnea de miel, care sta foarte mult in stomac, aproximativ 4 ore, adica se digera greu. Mai mult, trebuie evitat consumul, la aceeasi masa, de drob, care in general este tot din miel, apoi friptura sau oua! Cate putin din fiecare, dar cu pauze intre ele! in ceea ce priveste alcoolul, acesta trebuie consumat cat mai putin, prevenind astfel pancreatitele despre care vorbeam. in rest, bucurati-va de sarbatoarea religioasa, faceti plimbari intre mese si nu uitati! Mancarea in exces se baga in frigider, nu in stomac”, a explicat, pentru Doctorul Zilei, profesorul Virgil Stroescu.

Alcoolul creste activitatea sistemului nervos

„Doua dintre cele mai consumate alimente din aceasta perioada, carnea si ouale, furnizeaza o serie de nutrienti necesari bunei functionari a organismului, insa trebuie asociate cu multe salate de legume de sezon, preparate in abur sau, cel mai indicat, crude. Apa proaspata si fructele trebuie consumate intre mesele bazate pe carne si oua pentru a preveni constipatia si pentru a usura digestia si absorbtia nutrientilor. Este recomandata evitarea bauturilor carbogazoase dulci in timpul mesei si chiar dupa masa, pentru a limita balonarea. in ceea ce priveste alcoolul, consumul acestuia necesita o atentie sporita intrucat acesta creeaza o serie de probleme: creste presiunea arteriala a sangelui, creste cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, creste activitatea sistemului nervos central si favorizeaza aparitia tulburarilor gastro-intestinale”, explica dr. Lygia Alexandrescu.

De Paste se consuma mari cantitati de alcool sub diverse forme. Vinul este bautura sezonului si trebuie consumat cat mai natural, fara aditivi si, de asemenea, nu trebuie uitat ca beneficiile sale scad odata cu cresterea cantitatii consumate. Trebuie evitate bauturile, facute din alcool pur, precum vodca, si care prin metabolizare, se transforma in compusi toxici, deci trebuie monitorizata cu atentie cantitatea consumata. „Pentru a tine o evidenta clara a consumului de alcool trebuie sa se evite umplerea continua a paharului neterminat”, a declarat dr. Lygia Alexandrescu, pentru Doctorul Zilei.

Strategia inteligenta pentru a trece mai usor peste mesele bogate

Specialista in nutritie Lygia Alexandrescu ne recomanda o strategie inteligenta pentru zilele in care mesele de Paste sunt interminabile! Iata planul alimentar pentru zilele de sarbatoare!

Divizarea meniului pe mese distantate in timp la cel putin o ora – trebuie dat stomacului un pic de timp sa digere ce s-a consumat la masa anterioara inainte de a veni cu o alta „avalansa” si astfel si riscul indigestiei va fi diminuat;

Alegerea unor gustari usoare: bucati de pui slab sau curcan, branza nesarata, fructe de mare;

Atentie la marimea portiei – trebuie sa se urma- reasca aromele si calitatea alimentelor si nu obtinerea unui stomac plin;

Evitarea alimentelor grase si prajite, precum si a sosurilor grele (chiar si in salate) si preferarea preparatelor pe baza de pui, curcan si peste si a legumelor si fructelor proaspete, bogate in fibre (cosumate disociat);

Limitarea alimentelor care favorizeaza indigestia: suc de portocale sau de rosii, condimentele in exces si, in general, alimentele acide;

Mestecarea suficienta a alimentelor combate de asemenea tulburarile gastrointestinale;

Apa trebuie consumata in pauzele dintre feluri, in cantitati mici si dese pentru a mentine sistemul digestiv activ si pentru a evita deshidratarea (care incetineste metabolismul);

Evitarea bauturilor carbogazoase dulci in timpul mesei si chiar dupa masa, pentru a limita balonarea.