In urma cu trei ani un asteroid a trecut pe deasupra orasului rusesc Celiabinsk, iar ramasitele lui inca sunt cercetate de rusi. Asteroidul avea un diametru de 19 metri si o greutate de 12.000 de tone. Potrivit astronomilor acest meteorit a avut o energie echivalenta cu aceea eliberata de 500.000 de tone de TNT.  

Cercetatorii din Ural au mai descoperit marti un fragment din meteoritul care a cazut in 2013 in regiunea Celiabinsk.

Fragmentul are o greutate de aproximativ 15 grame, a anuntat directorul Muzeului de Geologie Ural, din orasul Ekaterinburg, Dmitri Kleimenov, citat de Agentia de presa RIA NOVOSTI.

„Astazi, in jurul orei 14:00, un angajat al Universitatii din Ekaterinburg, Maksim Vorobiov, a descoperit fragmentul de meteorit care are forma unui cartus, cantareste aproximativ 15 grame si are un diametru de 2,5 centimetri. Fragmentul a fost descoperit in oraselul Baturinski, situat in apropiere de Emanjelinsk”, a declarat cercetatorul rus, care a gasit fragmentul respectiv.

Potrivit declaratiilor sale, a fost relativ usor sa-l gaseasca pentru ca localnicii au dat foc la iarba uscata din zona in care cazuse fragmentul. Potrivit cercetatorilor rusi, in zona respectiva s-ar putea afla si alte fragmente care pot cantari in jur de 20 de grame. Miercuri, in localitatea Travniki, vor fi reluate cautarile altor fragmente de meteorit, iar oamenii de stiinta rusi spera sa gaseasca fragmente mult mai mari, care sa cantareasca chiar pana la cateva kilograme. Absolut toate fragmentele de meteorit descoperite vor fi cercetate de oamenii de stiinta rusi pentru a stabili ce fel de procese s-au produs cu ele la sol, dupa care acestea vor fi depozitate la Muzeul de Geologie Ural din Ekaterinburg.

Un fragment de 503,3 de kilograme desprins din meteoritul care a explodat deasupra orasului Celiabinsk, in luna februarie, a fost recuperat de o echipa de scafandri dintr-un lac din Rusia. Fragmentul a cazut in Lacul Cerbakul din centrul Rusiei, pe 15 februarie, 2013, facand o gaura cu un diametru de sase metri in gheata de la suprafata lacului. Valul de aer provocat de explozia meteoritului a distrus atunci numeroase cladiri, a spart geamurile unor imobile, in urma acestui incident fiind afectate in total 1.600 de persoane.

Analiza chimica a fragmentelor descoperite pana in prezent a demonstrat ca este vorba despre un meteorit chondritic obisnuit de tip LL5.

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.