Acasă Stirile zilei Un nou SEMN MATEMATIC? Vezi cum se numeste si ce face!

Un nou SEMN MATEMATIC? Vezi cum se numeste si ce face!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Matematicianul Rob Eastaway a inventat un nou simbol matematic denumit zegal, scopul noului semn fiind transformarea calculului intr-o socoteala cat se poate de simpla, pentru a o putea face in minte.

Matematicianul invita la un calcul mental al inmultirii 33,8 x 854,29. In afara de genii ale cifrelor, toti au nevoie de foaie si pix sau de un calculator pentru a ajunge la un rezultat. In schimb, multi pot sa se apropie de rezultat facand o aproximatie. Desi aproximarea se invata la scoala, este o tehnica pe care oamenii au tendinta sa o uite.

Cine nu are propria metoda de aproximare, ‘zegal’ poate fi o solutie. Scopul este transformarea calculului intr-o socoteala cat se poate de simpla, pentru a o putea face in minte. Numele ‘zegal’ vine de la faptul ca se pun in evidenta zerourile, iar simbolul este in forma de zigzag.

Regula este urmatoarea: cifrele se rotunjesc la cele mai apropiate zeci sau sute. Astfel, 33,8 este zegal cu 30, iar 854,29 este zegal cu 900. Dupa ce a fost ‘zegalizata’, inmultirea prezentata la inceput devine 30×900=27.000. Se poate ‘zegaliza’ apoi si rezultatul, la 30.000, deoarece produsul exact este 28.875,002.

Metoda este practica in formarea unei idei asupra ordinului de marime, asigura ‘inventatorul’ noului semn matematic.

„Nu spun ca este cea mai buna solutie de aproximare, dar este una posibila, are un nume si un simbol”, incheie matematicianul.

Sursa: agerpres.ro