Acasă Stirile zilei Un nou dosar in mafia retrocedarilor! Ana Maria Topoliceanu si Mihai Rotaru,...

Un nou dosar in mafia retrocedarilor! Ana Maria Topoliceanu si Mihai Rotaru, chemati la DNA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Fosta sefa a Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu si omul de afaceri Mihai Rotaru au venit, joi, la DNA, surse judiciare declarand ca acestia au fost citati pentru a fi audiati in dosare in care se fac cercetari pentru despagubiri date de Agentia Nationala de Restituire a Proprietatilor (ANRP), transmite News.ro.

Ana Maria Topoliceanu si Mihai Rotaru nu au vrut sa spuna, la intarea in sedul Directiei Nationale Anticoruptie, in ce dosar au fost citati de procurori, precizeaza News.ro.

Potrivit surselor Digi24, in cazul lui Mihai Rotaru este vorba despre un dosar nou, cu un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de euro.

La randul sau, Agerpres citeaza surse judiciare potrivit carora anchetatorii investigheaza modul cum s-a facut evaluarea unor terenuri din Bistrita-Nasaud, fiind vorba de trei supraevaluari. Beneficiari in acest caz ar fi Mihai Rotaru si sora acestuia, Diana Le Bomin, sustin sursele citate.
In 25 octombrie 2016 a fost audiat la DNA si fostul deputat Ioan Oltean, el spunand atunci ca a dat declaratii in calitate de martor intr-un dosar, fara a preciza ce fapte sunt anchetate si ce persoane sunt vizate in aceasta cauza.

in 28 iulie 2016, fostii deputati Ioan Oltean si Catalin Teodorescu au fost trimisi in judecata de procurorii DNA, in dosarul despagubirii omului de afaceri Mihai Rotaru, actionar la CS Universitatea Craiova, de catre ANRP pentru un teren supraevaluat cu aproape 100 de milioane de lei.

Dupa trimiterea dosarului in judecata, procurorii au continuat cercetarile in cazul lui Ioan Oltean si Mihai Rotaru, intr-o noua cauza in care sunt suspectati de trafic de influenta si, respectiv, cumparare de influenta. Procurorii au aratat ca noul dosar s-a format deoarece nu a fost posibila finalizarea urmaririi penale, avand in vedere comisiile rogatorii dispuse in cauza si imposibilitatea de administrare a tuturor probelor. Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca in acest dosar se verifica daca Ioan Oltean a primit 600.000 de euro, intr-o biserica, asa cum a aratat un martor din dosar, si care a fost traseul acestor bani.

Procurorii au aratat in rechizitoriul dosarului lui Ioan Olteanu ca, in 27 noiembrie 2009, Mihai Rotaru a cumparat cu 750.000 euro drepturile litigioase pe care o persoana le detinea asupra unui teren 61.857 mp, in municipiul Pitesti. Persoana respectiva a vandut aceste drepturi dupa ce, timp de opt ani, nu reusise sa obtina proprietatile revendicate, au aratat anchetatorii.

Dupa doar cateva luni, la 17 iunie 2010, Crinuta Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Catalin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Rodica Constantinovici, Lacramioara Alexandru si Gabor Attila Marko, membri in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, au aprobat in regim de urgenta raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 lei, suma acordata drept despagubire lui Mihai Rotaru.

Terenul in cauza a fost supraevaluat, potrivit anchetatorilor, cu 98.780.835 lei (de 10 ori fata de pretul real), suma cu care Ministerul Finantelor Publice a comunicat ca se constituie parte civila.

in dosarul ramas in cercetare la DNA, exista un denunt facut de Adrian Alexandrescu, fostul paroh de la Biserica Sfantul Ioan Botezatorul din Chitila, care spune ca, in 2010, Oltean ar fi primit 600.000 de euro de la Mihai Rotaru, prin soferul omului de afaceri. Alexandrescu le-ar fi spus procurorilor ca, in perioada dinaintea Pastelui 2010, in curtea bisericii din Chitila, Ioan Oltean a primit “un sac mare de bani de la soferul lui Rotaru Mihai”.

Alexandrescu ar fi facut denuntul cand era in penitenciar si executa o pedeapsa de doi ani si sase luni de inchisoare pentru fapte de coruptie legate de despagubiri de la ANRP, in iunie 2015 fiind eliberat conditionat.

Legat de acest denunt, Ioan Oltean spunea ca nu il cunoaste pe fostul preot, ca nu a fost niciodata la biserica din Chitila, iar declaratiile acestuia sunt contradictorii si nu sunt confirmate de nicio alta proba